• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Šapcu ograničene isporuke pečenica: Cena prasića žive vage veća od 700 dinara

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasnik pečenjare je istakao da cena diktira tržište

  • 2
Cena prasetine Foto-montaža:Shutterstock, Profimedia

Nedostatak prasadi na tržištu uticao je da vlasnici pečenjara ograniče isporuku pečenica za Božić, a cena prasića žive vage je veća od 700 dinara.

Vlasnik pečenjare iz Majura Aca Jakšić rekao je danas za Tanjug da je primetna nestašica za ovaj Božić i istakao da cenu diktira tržište.

"Cena praseta od 20 kg žive vage sa uslugom ređenje i pečenja iznosi oko 18.000 dinara", kazao je Jakšić. Cena na šabačkoj pijaci dostigla je 800 dinara po kilogramu, do nedavno je bila 600 dinara.

Šta je uzrok rasta cene?

Kako smo pisali nedavno, svinjska kuga je prethodnih meseci desetkovala torove sa prasićima širom Srbije, a posebno u zapadnom delu zemlje, tako da je ponuda svinjskog mesa smanjena, a potražnja - naročito tokom predstojećih prazničnih dana - ogromna.

U Čačku, gradu poznatom po ovom mesnom delikatesu, cena prasećeg pečenja je 2.200 dinara, dok je jagnjetina 2.500. Doduše, te cene smo zabeležili početkom decembra, a budući da je za nekoliko dana Nova godina, a onda nam stiže i Božić, očekivano je da će trgovci podići cene da ostvare veću zaradu.

U ovim danima se uvek javlja i dobro poznati zakon ponude i potražnje, jer ako mesa nema za sve - a potražnja je velika, onda se formira nešto viša cena koja prirodno "pravi selekciju" među kupcima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Grickaju ga, razvlače mu uši, a on leži, ćuti i uživa: Prasići maltretiraju duplo većeg psa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    6. januar 2024 | 12:19

    Jos mnogima nije jasno da je svinjska kuga namestaljka u korist uvoznika mesa. Nego, parizer na razanj pa uzivajte u Bozicu!

  • Kojot

    13. januar 2024 | 17:46

    Srpska posla.Kad zagusti a ti još koristi gužvu.Deri kožu sa leđa...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>