• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta donosi dan nakon Božića: Više od 50 odsto anketiranih će ipak na posao, a hoće li dobiti "duple dnevnice"?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je poslodavac u obavezi da vam isplati uvećanu zaradu?

  • 5
Neradni dani Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je zaključak kojim se preporučuje da sutra, drugi dan Božića, bude neradan dan, a sudeći po rezultatima naše ankete - ipak je više onih koji će ponedeljak provesti u radu. Tačnije, od 1.137 ispitanika, njih 610 reklo je da će raditi (53,65%), dok je 527 (46.35%) dobilo "dan gratis".

I dok je mrtva trka kada je reč o tome ko će imati dan više slobodan, s druge strane - vrlo mali procenat je onih koji će dobiti i duplu dnevnicu. Odnosno, od 577 anketiranih, tek 14,73% njih je reklo da će dobiti uvećanu zaradu, dok je čak 85,27% reklo da neće. Kada se procenti pretvore u brojke, 493 osobe neće dobiti tzv. duplu dnevnicu, dok će je svega 84 osobe dobiti.

Podsetimo, kako je advokat Stefan Pekić objasnio za Telegraf Biznis preporuka Vlade nije obavezujuća za poslodavce i mogu da obavežu radnike da dođu na posao.

anketa, rezultati, telegraf biznis Printskrin: Telegraf Biznis

- Državni organi i javna preduzeća će se verovatno držati ove preporuke, ali privatni sektor nema tu obavezu. Nema nikakve obaveznosti niti su propisane sankcije - rekao je za Telegraf Biznis ranije advokat iz advokatske kancelarije Pekić.

Takođe, prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, ako verski praznik pada u dane vikenda, ne važi pravilo prenosa na prvi naredni radni dan. Zato je, kako je objasnio advokat, i bilo nužno da se ova "preporuka" Vlade donese.

Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Kako Zakonom, ponedeljak u ovom slučaju nije neradan dan - poslodavac nije u obavezi da vam isplati uvećanu zaradu.

anketa, rezultati, telegraf biznis Printskrin: Telegraf Biznis

Neradni dani ove godine

Nakon Božića, sledeći neradni dani su 15. i 16. februara, kada obeležavamo Dan državnosti, zatim Praznik rada koji se praznuje neradno 1. i 2. maja i Vaskršnji praznici koji se ove godine praznuju neradno 3, 4, 5. i 6. maja i za kraj očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar.

To znači da je pred nama još 10 neradnih dana u 2024. godini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    7. januar 2024 | 21:22

    Možda bi poslodavci i dali slobodan dan da je ova uredba donesena mnogo ranije. Pre nove godine su se napravili kolektivni odmori i većina preduzetnika je isplanirala 08.01. kao redovan radni dan, jer je tako po zakonu. Kada bi shvatili koliko je kompleksna organizacija u proizvodnom sektoru onda bi odluka i bila ranije donesena. Ovako većina nas ide da radi zbog zakašnelog donošenja odlike. Za državni sektor je lako, da se ne lažemo oni mogu od danas za sutra. Ovo pišem iz ugla poslodavca. Pozdrav

  • Aleksandar

    7. januar 2024 | 21:04

    Ne goji se prase na Božić. Zakon o državnim praznicima je mogao da se promeni mnogo pre izbora a ne da se sada dele nekakve preporuke od tehničke vlade i bez odluke skupštine. To samo stvara haos i produbljuje podele.

  • Jordan

    8. januar 2024 | 05:53

    Ako vazo zakon za drzavne firme treba iza privatne.zakon mora da je za svakoga isti drzavna ili privatna firma. Kolko vidim za privatne firme nevazi taj zakon.mislim da opstine dele profit sa privatnim firmama. A tuje umesana i drzava.zakin mora daje za sve isti.ali drzava pravi razliku medju radnicima.sta drzava onda ocekujes koi rade kod privatnika.samo osvetu....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>