• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bankarima godina počela očajno: Profit im podbacio, a Sitigrup otpušta čak 20.000 ljudi

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je reč o banci kojom upravlja Džejn Frejzer, naplate su pogodile kvartalnu zaradu za 4,66 milijardi dolara

  • 0
Citigroup Džejn Frejzer, CEO banke Citigroup / Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Iako su najnoviji finansijski pokazatelji vodećih svetskih banaka "repovi" iz 2023, slobodno možemo da kažemo da 2024. nije slavno počela za Banku Amerike, DžejPi Morgan Čejs i Sitigrup.

Akcije Banke Amerike su pale u petak, nakon što je kompanija prijavila pad zarade u četvrtom kvartalu 2023, zbog velikih jednokratnih troškova. Banka je saopštila da je pogođena naplatom pre oporezivanja, od 1,6 milijardi dolara u poslednjem kvartalu, a u vezi sa prelaskom sa Londonske međubankarske stope (Libor).

Libor predstavlja dnevnu referentnu kamatnu stopu po kojoj banke jedna drugoj nude novac za pozajmljivanje na londonskom međubankarskom tržištu.

Banka Amerike, dakle, beleži pad deonica za 2,6% u 2024. godini, nakon povećanja od samo 1,7% lane.

Osim nje, Sitigrup je u četvrtom kvartalu 2023. zabeležio gubitak od 1,8 milijardi dolara, nakon što je knjižio nekoliko velikih troškova vezanih za rizike u inostranstvu, prošlogodišnju regionalnu bankarsku krizu i korporativnu reviziju izvršne direktorke Džejn Frejzer.

Naplate su pogodile kvartalnu zaradu za 4,66 milijardi dolara, ili 2 dolara po akciji, saopštila je ova banka, koja istovremeno očekuje smanjenje broja zaposlenih za 20.000 i povećanje troškova otpremnina do milijardu dolara.

Ova godina nije najbolje počela ni za DžejPi Morgan Čejs, investicionog lidera kojem je kvartalna zarada pala za 15% na 9,31 milijardu dolara, ili 3,04 dolara po akciji, u odnosu na godinu dana ranije, piše CNBC.

Izuzimajući naknadu vezanu za regionalnu bankarsku krizu i 743 miliona dolara gubitaka od investicija, zarada bi bila 3,97 dolara po akciji, prema podacima Banke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>