• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Rumuni "na nogama": Poljoprivrednici i kamiondžije protestuju zbog subvencija

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vozači kamiona su, između ostalog, tražili da kamioni koji dolaze iz EU imaju posebnu traku na graničnim prelazima i u luci Konstanca

  • 0
kamion Foto: Pixabay

Rumunski poljoprivrednici i vozači kamiona i danas sporadično protestuju širom zemlje, dok su u toku pregovori sa vladom o visokim stopama osiguranja i sporim isplatama subvencija. Konvoji traktora i kamiona počeli su da se okupljaju pre pet dana na državnim putevima, uglavnom u blizini velikih rumunskih gradova, zbog čega je bio usporen ili blokiran saobraćaj, preneo je Rojters.

Poljoprivrednici i prevoznici su juče nakratko blokirali i granični prelaz sa Ukrajinom, na severoistoku Rumunije i pokušali da spreče ulazak vozila u crnomorsku luku Konstanca. Oni zahtevaju od vlade da se pozabavi visokim premijama za osiguranje i akcizama na dizel, moratorijumom na kredite, isplatom subvencija za poljoprivredna gazdinstva i šteta od suše, kao i tehničkim merama za smanjenje dugog čekanja na graničnim prelazima.

Vozači kamiona su, takođe, tražili da kamioni koji dolaze iz Evropske unije imaju posebnu traku na graničnim prelazima i u luci Konstanca, u odnosu na kamione van evropskog bloka, uključujući i one iz Ukrajine.

Ukrajina je, inače, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica i Konstanca je postala najveća alternativna izvozna ruta Kijeva od napada Rusije u februaru 2022. godine. Žitarice stižu u luku drumskim i železničkim putem i baržama preko Dunava.

Nakon jučerašnjih razgovora u Ministarstvima saobraćaja i poljoprivrede, demonstranti bi trebalo danas da se sastanu sa ministrom finansija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>