• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodeća svetska banka: "Indija je broj 1 tržište u Aziji, investitori zaobilaze Kinu ove godine"

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanije koje već imaju bazu u Indiji proširuju svoje proizvodne kapacitete, a stižu i nove investicije

  • 0
indija Foto: Shutterstock

Ako pitate lidere američke investicione banke DžejPi Morgan Čejs - njihov primarni izbor u Aziji je Indija; ujedno, ova država je i jedno od njenih omiljenih tržišta na globalnom nivou, rekao je strateg za azijski kapital, Mikso Das.

- To je naše tržište broj jedan u ovom trenutku - kaže on, ističući da će južnoazijska nacija i dalje imati ogromne koristi jer kompanije sve više usvajaju strategiju "Kina plus jedan"

Strategija "Kina plus jedan", takođe poznata kao "Plus One" ili "C+1", jeste strategija lanca snabdevanja koja podstiče kompanije da minimiziraju svoju zavisnost u od Kine u tom domenu, diversifikacijom zemalja iz kojih nabavljaju delove.

Iako je Vijetnam, takođe, snažan kandidat za kompanije koje žele da uspostave proizvodne pogone, "Indija ima dovoljnu veličinu i obim da u potpunosti zameni ili u potpunosti poveća kapacitet koji globalni investitori i svetski proizvođači žele", rekao je Das za CNBC.

Epl je, naime, otvorio svoje prve maloprodajne objekte u Indiji u aprilu 2023. i počeo tamo da proizvodi iPhone 15 u avgustu, podstičući optimizam da će i druge velike kompanije na Indiju gledati kao na "povoljnu proizvodnu destinaciju".

Kompanije koje već imaju bazu u Indiji, takođe, proširuju proizvodne kapacitete. Najveći proizvođač automobila u zemlji, Maruti Suzuki, najavio je prošle nedelje da će uložiti 4,2 milijarde dolara u izgradnju druge fabrike u Indiji.

Čak je i vijetnamski proizvođač električnih automobila, VinFast, ranije ovog meseca rekao da namerava da potroši oko 2 milijarde dolara na otvaranje fabrike u Indiji.

Sve navedeno je podstaklo raspoloženje investitora, koje je već bilo visoko u vezi sa indijskom berzom, a koja je prošle godine postala jedna od najboljih u Aziji. Indijska tržišta su, takođe, snažno započela novu godinu, a Nifty 50 i BSE Sensex su dostigli rekordne vrednosti od 22.081,95 i 73.000, respektivno, tokom azijskog popodnevnog trgovanja u ponedeljak.

I dok Indija ostaje favorit DžejPi Morgan Čejsa, kineska ekonomija je usporila, a njene berze beleže godišnji pad treću godinu zaredom u 2023. Ali, možda i dalje postoje neki "prostori rasta", napominje CNBC.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>