• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poskupeli im alkohol i duvan, inflacija neočekivano skočila: "Borba još nije završena"

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Banka Engleske održaće svoj sledeći sastanak o monetarnoj politici 1. februara, nakon što je naglo povećala kamate u protekle dve godine

  • 0
pivo, pab Foto: Shutterstock

Inflacija u Velikoj Britaniji je neočekivano porasla u decembru na 4 odsto na godišnjem nivou, podstaknuta rastom cena alkohola i duvana. To je bio prvi mesec u kojem je godišnji Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao od februara 2023. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su "skroman" pad godišnjeg glavnog Indeksa potrošačkih cena - na 3,8%, nakon novembarskog oštrijeg pada na 3,9 odsto.

Na mesečnom nivou, glavni CPI je porastao za 0,4%, što je iznad konsenzusne prognoze od 0,2% i više u odnosu na -0,2% iz novembra.

"Najveći doprinos mesečnoj promeni godišnjih stopa CPIH i CPI dali su alkohol i duvan, dok su najveći doprinos smanjenju ovih indeksa dali hrana i bezalkoholna pića", saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.

Pomno praćen CPI — koji isključuje promenljive cene hrane, energije, alkohola i duvana — iznosio je 5,1% na godišnjem nivou, što je iznad prognoze Rojtersa od 4,9% i ostaje nepromenjen od novembra.

- Kao što smo videli, u SAD, Francuskoj i Nemačkoj inflacija ne pada pravolinijski, ali naš plan funkcioniše i trebalo bi da ga se držimo - rekao je britanski ministar finansija, Džeremi Hant, u saopštenju.

- Doneli smo teške odluke da kontrolišemo zaduživanje i sada smo skrenuli, tako da moramo da ostanemo na pravcu koji smo zacrtali, uključujući podsticanje rasta uz konkurentnije nivoe poreza - dodao je.

Inflacija u SAD je takođe porasla u decembru na godišnjih 3,4% sa 3,1% u novembru, dok je CPI u evrozoni skočio na 2,9% sa 2,4%. Banka Engleske održaće svoj sledeći sastanak o monetarnoj politici 1. februara, nakon što je naglo povećala kamatne stope u protekle dve godine u pokušaju da ukroti inflaciju.

- Ovaj neočekivani porast inflacije je pravovremeni podsetnik da borba protiv rastuće inflacije još nije završena, posebno imajući u vidu tvrdoglavo visoku baznu inflaciju i inflaciju usluga - rekao je Suren Tiru, direktor ekonomije u "ICAEW".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>