• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dobar dan" u pekari 2.000 dinara, ovsena kaša 550: Znate li gde vam odlaze pare i da li je ovo luksuz?

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije tajna da i zrna kafe poskupljuju mesecima unazad, kao i kakao, šećer, mlečni proizvodi, meso...

  • 3
pekara hleb ovsena kaša pare dinari Foto: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A, New Africa, A. Nalbantjan

Cene skaču, a plate stagniraju - "školski primer" rastuće inflacije koja godinama drma ceo svet. Ipak, čini se da ćemo nekako i pronaći kompromis s osnovnim namirnicama i potrepštinama, odnosno sa računima, ali šta ćemo s onim što nam je do juče bilo "uobičajeno", a sada je već luksuz?

Kada smo pitali neke ljude iz okoline, kako gledaju na tzv. "suvišno trošenje" usred krize, Marija (30) nam kaže: "Moramo malo i da živimo, a ne da nam se život svodi samo na put od kuće do posla i obrnuto!".

- Ja ne znam ni mnogo mojih vršnjaka koji putuju, što nije nikakav luksuz samo po sebi, a neki su se odrekli i automobila, zbog troškova majstora i cena goriva. Dakle, ne možemo se odreći baš svega - priča nam Marija, ali ne krije zaprepašćenje zbog nekih cena.

Kaže da je nekoliko pita i peciva, uz kafu late i jogurt, u jednoj poznatoj beogradskoj pekari platila 2.000 dinara!

- Nije da ne gledam cene, ali opet... Obična užina sa suprugom i detetom u pekari koštala me kao nekada solidan ručak u restoranu - objašnjava nam Marija s Vračara.

Igor (40) kaže da vikendom obično ode sa devojkom u neki obližnji kafić ili restoran, da se "počaste", tj. da pojedu nešto van kuće.

- Ja, uglavnom, uzmem neki gurmanski doručak, a moja devojka voli ovsenu kašu sa voćem i dodacima. Ipak, to i nije naročito velika porcija, a košta više od 500 dinara. Pristojan doručak je čak 600-700, zavisi gde sednete... Uz dve kafe, koje su sada najmanje 250 do 300 dinara, to je ozbiljna cifra za jedno prepodne u kafiću i plate koje manje-više svi imamo - kaže nam Igor.

- I znam šta će sada svi reći: Pa ti napravi kod kuće... Ali, nije stvar u tome. Svi trošimo na nešto. Ja, recimo, ne pušim, ne izlazim često, svako ima neki užitak. Mislim da je apsolutno legitimno da se čovek povremeno "počasti" uslugom iz restorana, ali da posle ne mora da se presabira pola dana.

pita, pita sa mesom, meso, doručak Foto: Shutterstock/Ivan Danik

Jedno "vuče" drugo

Naravno, kada govorimo o rastu cena, treba imati u vidu da su cene sirovina proteklih meseci globalno rasle, što se potom odrazilo i na formiranje novih uslužnih cena u turizmu i ugostiteljstvu.

Nije tajna da zrna kafe poskupljuju mesecima unazad, uz blage korekcije, kao i kakao, šećer, mlečni proizvodi, meso... Manje-više, sva hrana koja je povezana sa klimatskim promenama (npr. suše, grad) ili koja "trpi" zbog zastoja u lancima snabdevanja.

Nedavno smo pisali i o bakalaru, koji je nekada smatran "hranom za siromašne", a sada je čist luksuz, sa cenom od 40 do 55 evra po kilogramu.

Dakle, neretko je viša cena i predmet trenutne popularnosti, kao što je u ovom slučaju - ovsena kaša. Naime, globalno tržište ovsene kaše procenjeno je na 7,64 milijarde dolara u 2022. godini, a očekuje se da će porasti za 6,22% u periodu od 2023. do 2032. godine.

Popularnost "brzih" i tzv. "zdravih obroka" za doručak prvenstveno je posledica užurbanog načina života ljudi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    17. januar 2024 | 09:22

    Nažalost ali u Srbiji je postalo sve luksuz

  • абвгдђ

    18. januar 2024 | 13:51

    Инфлација у потпуности зависи од државе и не мора је уопште бити. Али, држава тако краде новац од штедње рађана обезвређујући га, а пред грађанима испада као да мисли на њих, "повећава" плате, "поклања" новац, приказује "већи" буџет ... То је добро само за нераднике и неспособне, и власт, која манипулише и поткрада све. До слома, који је неумитан.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>