• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakav hit u hrvatskoj pekari! Da bi radili nedeljom, našli rupu u zakonu: Ovo pecivo može, ali hleb ne

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trgovac, odnosno poslodavac, kao pravna osoba za kršenje ove norme može biti kažnjen novčanom kaznom od 660 do 39.810 evra

  • 1
pekara, hleb, pecivo Foto: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Kao što znamo, u Hrvatskoj je proglašena neradna nedelja za pekare, a izuzetak su ugostiteljski objekti - što je u ovom slučaju "dobro poslužilo" jednom objektu iz pekarskog lanca Pan-Pek. Vest da ova pekara radi i nedeljom, ali ne prodaje hleb, prvi je objavio portal gorica.info.

Naime, na pultu pekare je istaknut natpis "Radimo BEZ KRUHA", a kupci se zbog toga, uglavnom, ljute na prodavačice koje su ni krive ni dužne.

"Rupa u zakonu"

Ekipa s pomenutog portala je razgovarala sa radnicom iz jedne od dveju pekara koje su bile otvorene u Velikoj Gorici u nedelju, 21. januara. Kaže kako ni njima niko od nadređenih nije rekao previše. Jedino što sigurno znaju jeste da rade i nedeljom, iako je u julu 2023. donesen izmenjeni zakon.

- Koliko sam razumela upravnika, mi smo nedeljom ugostiteljski objekat. Imamo i dalje lisnato (testo) i kroasane. Očito se radi o "rupi u zakonu". Meni nije teško da radim, jer sam ionako već tu, kao i moje kolege, ali nemamo veliki promet - iskrena je prodavačica, prenosi Jutarnji.

Dodala je da nedeljom ne smeju da prodaju ni kese ni mlečne proizvode, pa subotom, nakon smene, sve moraju da ih sklone. Prodavačica kaže da joj u svemu, ipak, najteže pada kada je kupci vređaju zbog "čudne" situacije.

Bez dodatka na plaću

Za rad nedeljom i praznikom, radnik po zakonu ostvaruje pravo na dodatak na platu, ali prema informacijama od zaposlenih, to u Pan-Peku nije slučaj.

ZiDZR-om je precizirano da radnik ima pravo na povećanu zaradu, pri čemu povećanje za svaki sat rada nedeljom ne može biti manje od 50 posto, i to za: otežane uslove rada, prekovremeni rad, noćni rad, rad nedeljom, rad praznikom i neradnim danom.

Izmene hrvatskog Zakona o trgovini stupile su na snagu 1. jula 2023. godine, podseća se. Propisano je da radno vreme prodajnih objekata određuju trgovci, u periodu od ponedeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati nedeljno, koje trgovci samostalno raspoređuju, te da su prodajni objekti zatvoreni nedeljom i praznicima.

Trgovac može samostalno da odredi 16 radnih nedelja u godini, s tim da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedeljka do nedjelje. Trgovac, odnosno poslodavac, kao pravna osoba za kršenje ove norme može biti kažnjen novčanom kaznom od 660 do 39.810 evra, a kao odgovorna fizička osoba može biti kažnjen novčanom kaznom od 530 do 9290 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    22. januar 2024 | 11:35

    Pametni ljudi, nigde u zapadnoj Evropi, koju uzimamo za neku vrstu civilizovanog i uređenog društva se ne radi nedeljom! To čim se pomene u Srbiji, čuje se skičanje preko TV-a kako bi to "upropastilo srpsku ekonomiju", što naravno nije istina. Ono što je zapravo po sredi je, da poslodavci, čitaj robovlasnici, ne žele da plaćaju tu naknadu od minimum +50% na redovnu satnicu za rad nedeljom! Zamislite da vam neko oduzima vreme za porodicu i prijatelje, pritom vas ni ne plaća, i još priča kako je to odlično, jer naravno štiti interese kvazi investitora u limene "fabrike", koje niknu na nekoj livadi gde se ne poštuju ekološki propisi, koristi se jeftina radna snaga, jeftini energenti u vidu ruskog gasa i naravno državne subvencije, koje svi mi zajedno plaćamo kroz poskupljenja svega i inflaciju! A kada sve to fino izmuzu, pokupe se i odu, narod ostave na ulici, a mi "moramo da shvatimo kako je to kapitalizam i da je to normalno". Taj neko pritom nema dva dana radnog staža u bilo kakvom proizvodnom sektoru! Toliko.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>