• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska centralna banka je osmi put za manje od godinu dana podigla referentnu kamatnu stopu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaća tražnja u Turskoj se smanjuje pošto se monetarno zaoštravanje odražava na finansijske uslove, a zabeleženi su i neki drugi pozitivni signali koji nagoveštavaju da bi u ovoj godini moglo biti bolje

  • 0
Turske lire, Turska lira, Turkish lira, pare, novac Foto: Pixabay

Centralna banka Turske (TCMB) objavila je pre nekoliko dana da je osmi put zaredom povećala referentnu kamatnu stopu, ovog puta sa 42,5 na 45 odsto.

Banka je počev od juna 2023. godine podigla referentnu kamatnu stopu za ukupno 3.650 baznih poena.

Postojeći nivo domaće tražnje, uporna inflacija u sektoru usluga i geopolitički rizici i dalje vrše pritisak na rast inflacije u Turskoj, navodi se na veb stranici TCMB.

Nedavni podaci ipak ukazuju da se domaća tražnja u Turskoj smanjuje pošto se monetarno zaoštravanje odražava na finansijske uslove, a zabeleženi su i neki drugi pozitivni signali, ističe se u saopštenju banke.

Centralna banka Turske je najavila nastavak restriktivne monetarne politike da bi se suzbila inflacija u zemlji i naglasila da su posledice monetarnog pooštravanja primetne tek nakon određenog vremenskog perioda, o čemu je Telegraf pisao u posebnom tekstu:

Odbor za monetarnu politiku TCMB će i dalje pažljivo pratiti indikatore inflacije i odlučno koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju da bi postigao svoj glavni cilj, a to je stabilnost cena, zaključuje se u saopštenju.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u decembru porasla na 64,77 odsto sa novembarskih 62 odsto, saopštio je početkom januara Turski institut za statistiku - Turkstat.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>