• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi dan februara donosi važne izmene u Švajcarskoj: Menjaju se pravila, jedno se tiče i ulaska u zemlju

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neke izmene donose olakšice, dok druge "otežavaju"

  • 2
Švajcarska zastava Foto: Pixabay.com

Švajcarci spremaju nova pravila koja će se primenjivati od februara, a odnose se između ostalog na zakone o hrani, boravku u zemlji, ali i davanju podataka. Neke izmene donose olakšice, recimo poljoprivrednicima, dok s druge strane "otežavaju" boravak stranaca u Švajcarskoj. Donosimo vam osam detaljnih promena.

Jedna od izmena, tiče se ukrajinskih državljana u Švajcarskoj. Oni će od 24. februara morati da imaju svoju S ličnu kartu kada voze automobil ili motor u zemlji. Najkasnije dve godine nakon ulaska u zemlju, Ukrajinci moraju da zamene ukrajinsku vozačku dozvolu za švajcarsku kopiju, a takođe moraju da obave proveru.

Bezbedniji avio-saobraćaj

Od sutra, avijacija u Švajcarskoj bi trebalo da postane bezbednija. Naime, zemlja usvaja zakon EU koji sadrži nove tehničke propise i namenjen je poboljšanju protoka informacija. Ovo posebno važi ako avio-kompaniji više nije dozvoljeno da poleti u EU.

Neka nova pravila o vazduhoplovstvu stupila su na snagu u julu prošle godine, uključujući minimalni pritisak u gumama za velike avione i novi sistem upravljanja bezbednošću informacija za zaštitu od sajber rizika.

Digitalizacija šengenskih viza

Od 1. februara 2024. pored papirne šengenske vize, kojom stranci iz zemalja koje nisu članice EU mogu da putuju u Švajcarsku, biće moguća i digitalna viza u obliku barkoda. Savezno veće prilagođava uredbu u tu svrhu.

U budućnosti, zahtevi za šengenske vize podnosiće se digitalno na evropskoj platformi. U tom cilju, Švajcarska mora da prilagodi svoj nacionalni zakon i pokrenula je konsultacije u tom cilju. Povezivanje se očekuje ne pre 2028. godine prenosi Blick.

"Digitalizacija viznog procesa ne utiče samo na vize za kratkoročni boravak u šengenskom prostoru, za koje se aplicira preko platforme EU, već i na nacionalne vize", stoji dalje. Nacionalnim vizama nazivaju se one vize koje se odnose na boravak duži od 90 dana.

Inače, Srbi ne moraju da poseduju vizu za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.

Poljoprivrednici rasterećeniji

Poljoprivrednici će osetiti blage olakšice od sutra, pa će mleko ubuduće moći duže da skladište na farmi.

Ranije je kravlje mleko od farme do pogona za preradu moralo da se transportuje u roku od 48 sati. Sada postoje dva kalendarska dana. Kravlje mleko od ponedeljka ujutru ubuduće mora biti prerađeno do srede uveče, a ne više najkasnije do srede ujutru.

Kako prenosi "Bauerncajtung", biće ukinut i maksimalni rok skladištenja za ovčije i kozje mleko. Ovo je namenjeno promovisanju manjih mlekara. Za njih se zbog manjih količina proizvodnje, dužih udaljenosti i neredovnog sakupljanja teško može pridržavati maksimalnog roka skladištenja od 48 sati.

Pekari će imati više posla

Od sutra, pekare, restorani i trgovci će morati pisanim putem da naznače poreklo robe kada prodaju kroasane i druge pekarske proizvode na otvorenom. Do sada je pekaru bilo dovoljno da usmeno imenuje zemlju porekla.

Novi propisi za ubijanje na farmama i pašnjacima

Do sada je uginula životinja morala da se preveze u klanicu u roku od 45 minuta. Od sutra, ovaj period će biti produžen na 90 minuta.

Maksimalni nivoi hemikalija u određenim namirnicama

Večne hemikalije, koje se jako teško razgrađuju, više neće smeti da prekoračuju određene maksimalne vrednosti za jaja, meso, određene vrste ribe, ljuskare i dagnje.

Zatvara se praznina u krivičnoj odgovornosti

Savezno veće zatvara pravnu rupu na finansijskom tržištu: Svako ko u prospektu ponude ili u prethodnom oglašavanju ponude za javnu kupovinu na berzi da lažne ili nepotpune informacije biće ponovo kažnjen.

Ako namerno daju neistinite ili nepotpune informacije u prospektu ili u prethodnoj registraciji, rizikuju kaznu od pola miliona franaka. U slučaju nemara, kazna je 150.000 franaka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gane

    31. januar 2024 | 18:36

    Ne postoje nikakve papirne sengen vize ni digolitalne za turiste. Ne plasite ljude lazima. U pitanju su boravisne vize

  • Shandor

    1. februar 2024 | 18:44

    Nista u vezi Lidla na Vejlu koji opsedaju svicarci sa "visokim" standardom. Nose i ono sa isteklim rokom upotrebe, otimacina na veliko. Mozda bi mogli i taj visoki standard da pazare u Nemackoj i da ga proteraju keoz crevo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>