• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta će biti sa Srbima na KiM ako evro postane zvanična valuta? Evo gde će se sve osetiti posledice

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posledice će se osetiti kroz redovna primanja u dinarima - plate, penzije, socijalna pomoć i dodaci, đački krediti, stipendije, u zdravstvu, obrazovanju, a veliki problem će se javiti i za mala privatna preduzeća u vlasništvu Srba sa KiM

  • 1
Novac dinari Foto: Shutterstock

Potpredsednik vlade privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi izjavio je juče da uredba Centralne banke u Prištini, koja je od danas trebalo da stupi na snagu "niti zabranjuje, niti dozvoljava, niti se bavi srpskim dinarom", kao i da će evro biti jedina valuta na Kosovu i Metohiji.

Na konferenciji za novinare, ponovio je da se „evro može koristiti kao zvanična valuta“, ali je rekao da kaznene mere neće početi od 1. februara, ali će biti ulaganja u informisanje građana Srbije.

S druge strane, Narodna banka Srbije poručila je danas da ne može biti reči o dogovoru tzv. Centralne banke Kosova sa NBS i da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora, kao i da se to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou.

NBS je poručila da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini, kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na KiM.

Kancelarija za KiM je prethodnih dana dostavila međunarodnim predstavnicima, diplomatskim misijama i donosiocima odluka, prezentaciju koja na vizuelni način predstavlja katastrofalne posledice Kurtijeve odluke da ukine dinar na KiM.

Akcenat je stavljen na život običnog čoveka na Kosovu i Metohiji koji će biti pogođen ovom odlukom, od problema u snabdevanju naših škola, bolnica, vrtića, isplate socijanih davanja najugroženijima, do onih koji su na svojoj koži već osetili posledice nesavesne politike.

Kurtijevu odluku od 27. decembra, o zabrani upotrebe srpskog dinara na KiM, okarakterisali su kao: "najopasniji eskalatorni korak koji je Priština dosad preduzela, vođen isključivo Kurtijevom željom da Srbima na KiM stvori nepodnošljive uslove za život i natera ih da napuste svoje rodne domove i kuće svojih predaka".

U dokumentu koji je priložen međunarodnim predstavnicima navodi se da je prava istina ta da je "Beograd uvek potpuno transparentno vršio finansiranje, u skladu sa prištinskim tzv. Zakonom broj 05/L-096".

Dodaje se i da je svaki pojedinačni transfer dinarskih novčanica bio unared prijavljen i tzv. Carini Kosova i Kosovskoj finansijskoj jedinici.

"Britanska firma Henderson Assets Protection (sa prištinskom licencom) je vršila svaki transport srpskih novčanica, nakon odobrenja koje su izdavale tzv. Carina Kosova i Kosovska finansijska jedinica", navodi se.

Ukoliko evro bude uveden kao zvanična valuta, posledice će osetiti preko 100.000 Srba na KiM, kao i više hiljada građana iz ne-srpskih zajednica (Albanci, Goranci, Romi, Crnogorci, Hrvati, Bošnjaci, Egipćani, Aškalije, Turci).

Posledice će se osetiti i kroz redovna primanja u dinarima (plate, penzije, socijalna pomoć i dodaci, đački krediti, stipendije), u zdravstvu, obrazovanju a veliki problem će se javiti i za mala privatna preduzeća u vlasništvu Srba sa KiM.

"Većina malih preduzeća u vlasništvu Srba sa KiM suštinski zavisi od obavljanja poslovnih transakcija u dinarima. Onemogućavanje ovih firmi da posluju u dinarima sa kompanijama iz Centralne Srbije neminovno će dovesti do gubitaka radnih mesta i zatvaranja firmi", navodi se.

Kada se podvuče, krajnji rezultat dovešće do "direktne blokade svih sporazuma postignutih u Dijalogu, uključujući i sporazum o energetici, jer građani neće moći da plaćaju račune za utrošenu struju kao i onemogućavanje formiranja ZSO".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ibn Tup

    1. februar 2024 | 19:01

    A,šta je bilo sa Srbima u Crnoj Gori,kad je uveden evro?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>