• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarska skijališta prazna jer su zbog blagog januara ostala bez snega

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarska skijališta opustela jer su zbog blagog januara ostala bez snega

  • 0
Ski centar Zermatt, Švajcarska, Skijanje Foto: Pixabay/Simon

Svetski popularne skijaške staze u švajcarskim planinama, sada su opustele zbog neuobičajeno blagog vremena tokom januara.

Nakon što su ljubitelji zimskih sportova napustili skijaške centre zatvorena su brojna skijališta širom zemlje, poput onih na planianama Jura, preneo je Rojters.

Agencija navodi da se na tamošnjim stazama Den de Volion (Dent-de-Vaulion), na više od 1.400 metara nadmorske visine, temperatura danas popela na 9 stepeni Celzijusa, što je daleko iznad normalnog januarskog nivoa od oko -1 stepena Celzijusa.

Sledeće nedelje očekuje se još dva stepena više.

Švajcarska, koja je jedna od glavnih skijaških destinacija u svetu, zagreva se oko dvostruko više od svetskog proseka, delom i zato što njene planine zadržavaju toplotu, navodi se u izveštaju Međuvladine komisije Ujedinjenih nacija za klimatske promene.

Agencija napominje da je januar bio izuzetno topao s temperaturama koje su se kretale na više od dva stepena Celzijusa, što je iznad proseka između 1990. i 2020. godine, saopštila je švakcarska savezna kancelarija za meteorologiju i klimatologiju.

"Toliko često obaramo rekorde da više nije ništa neobično kada se to događa", rekao je meteorolog Kristof Salamin.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>