• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedinstvena prilika za studente, CERN i Comtrade krunisali višegodišnju saradnju: Stiže Letnja škola u Beograd

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Inženjeri Comtrade-a angažovani su na projektu skladištenja podataka najvećeg i najmoćnijeg akceleratora čestica na svetu

  • 0
Veselin Jevrosimović , cern Foto: Privatna arhiva

Višegodišnja uspešna saradnja između Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) i kompanije Comtrade biće proširena i edukativnim programima, a najpre letnjom školom koja nas očekuje ovog juna. Tokom svoje posete sedištu CERN-a u Švajcarskoj, Comtrade je dogovorio da svoju decenijsku saradnju proširi i na edukativni plan.

U junu će preko 30 internacionalnih studenata imati priliku da bude deo programa CERN School of Computing, koji će se održati u Comtrade-u. Ovo je ujedno i prvi put da se škola održava u Srbiji, a Comtrade i ITS ( Information Technology School) biće domaćini.

Prilika i za naše studente

Letnja škola će pružiti nove mogućnosti i za studente u Srbiji, čime CERN i Comtrade zajedničkim snagama ulažu u širenje znanja i otvaraju vrata CERN-a i našim studentima, kao i najboljim kandidatima svuda u svetu.

Inače, ovaj program vode CERN-ovi predavači i održava se svake godine, a specifično je da će baš ove - stići i u Srbiju, zahvaljujući saradnji sa Comtrade-om.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Telegraf.rs (@telegraf.rs)

Alberto Pace, direktor IT edukacije u CERN-u je za Comtrade Podcast govorio o dugogodišnjoj saradnji sa Comtrade-om, i ujedno najavio prvu letnju školu koja će zajedničkim snagama biti organizovana u junu, u ITS ( Information Technology School) i Comtrade kompleksu u Beogradu.

Ujedno, ovo će biti i jedinstvena šansa za naše studente, s obzirom da do sada nisu imali prilike da učestvuju u CERN Quantum School programu. Detalji prijave biće blagovremeno poznati, a i ikao je program najviše namenjen studentima kompjuterskih nauka i fizike, te je broj mesta ograničen, pravo učešća će imati studenti svih fakulteta u Srbiji.

Tehnologija i nauka: Decenija saradnje Comtrade i CERN krunisana najvećim računarskim centrom na svetu

Comtrade i CERN inače imaju saradnju koja traje od 2015. godine, a upravo ova kompanija bila je i jedina tehnološka kompanija koja je učestvovala na razvoju programa EOS, softvera za skladištenje podataka.

Inženjeri iz kompanije Comtrade angažovani su na naučnom projektu najvećeg i najmoćnijeg akceleratora čestica na svetu (LHC).

LHC se sastoji od 27-kilometarskog prstena supravodljivih magneta sa brojnim ubrzavajućim strukturama za povećanje energije čestica na putu.

Uloga Comtrade-ovih inženjera bila je da zajedno sa CERN-ovim Open Lab-om razvije softverski sistem koji je u stanju da ovu količinu podatka pouzdano skladišti i tako je nastao EOS file system.

Njihova saradnja fokusirala se na nekoliko ključnih aspekata EOS-a. Comtrade je doprineo tome da sistem bude dostupniji i lakši za korišćenje, posebno u pogledu instalacije, rada i dokumentacije. To je od ključne važnosti za rastući broj istraživačkih organizacija koje učestvuju u eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), koje zahtevaju efikasan i pouzdan pristup ogromnim količinama podataka.

Uključenost Comtrade-a nije bila samo tehnička, već se proširila i na pružanje sveobuhvatne podrške i dokumentacije za EOS. To uključuje razvoj robustnih instalacionih paketa za EOS, uspostavljanje tehničke podrške i kreiranje detaljnih operativnih priručnika. Ovi napori doprinose tome da EOS bude prijateljskiji prema zajednici i lakši za korišćenje izvan okruženja CERN-a.

Veselin Jevrosimović , cern Foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući ovom softveru, svi naučnici sveta mogu da pristupe ovim podacima za potrebe raznih novih otkrića i eksperimenata.

Jedini softver na svetu, koji je u mogućnosti da skladišti ogromnu količinu podataka

O softveru

EOS je softver koji trenutno može da podrži neograničeni broj podataka ( trenutni proof of concept je preko 1 exabyte-a). Budući da se očekuje eksponencijalan rast podataka svuda u svetu, skladištenje i bezbednost postaju ključna pitanja.

Ujedno su ovo oblasti u kojima je Comtrade lider, pa su unapređenja postojećih sistema, kao i kreiranje novih rešenja u ovom domenu konstanta.

Konkretno, novina koju je Comtrade najskorije predstavio na EOS projektu je Comtrade Fast File System, odnosno preko ovog rešenja svi naučnici sveta koji koriste Windows sada mogu da pristupe LHC podacima. ( drugim rečima, budući da je EOS razvijen na Linux-u, novina je da je Comtrade omogućio ekstenziju za Windows, odnosno preko novog Comtrade Fast Fyle Systema, pristup EOS-u je omogučen I svim korisnicima Windows-a).

Kako je u svom LinkedIn postu objasnio predsednik Comtrade grupe Veselin Jevrosimović, EOS u kontekstu CERN-a označava veliki distribuirani sistem za skladištenje podataka, koji je razvijen prvenstveno za potrebe čuvanja podataka koji nastaju u fizikalnim eksperimentima, kao što je Veliki hadronski sudarač (LHC). Ovaj sistem omogućava efikasno upravljanje, pristup i analizu ogromnih količina podataka koje generišu eksperimenti u CERN-u.

Prednosti ovog softvera

Skalabilnost

Sistem je dizajniran da podrži velike količine podataka, merene u petabajtima, što je ključno za upravljanje podacima u okviru velikih naučnih projekata.

Visoka dostupnost i pouzdanost

EOS omogućava pouzdano skladištenje i brz pristup podacima, što je od suštinskog značaja za istraživače koji rade sa kompleksnim eksperimentalnim podacima.

Efikasnost

Sistem je optimizovan za brzu obradu i distribuciju podataka, omogućavajući istraživačima da efikasno vrše analizu podataka.

Fleksibilnost

Prilagođen je za rad sa različitim vrstama i veličinama podataka, čineći ga idealnim za različite naučne potrebe i istraživačke projekte.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>