• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Comtrade revolucionariše nauku: Na čelu kreiranja najvećeg sistema za upravljanje podacima na svetu u CERN-u

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Comtrade kroti Eksabajte: Ključna uloga u CERN-ovom računskom centru, gde se skladišti, čuva i distribuira 1.180 petabajta, što je trenutno najveća baza podataka na svetu

  • 1
Veselin Jevrosimović , cern Foto: Privatna arhiva

Svi smo čuli za Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN), jedan od najvećih i najpoznatijih centara za naučna istraživanja na svetu, i mesto fascinantnih eksperimenata i inovacija, ali malo ko zna da je jedina tehnološka kompanija koja sarađuje na razvoju EOS, sistema za skladištenje podataka u CERN, upravo Comtrade. Reč je o saradnji koja traje već više od 10 godina na projektu EOS. Šta on predstavlja?

Kako je u svom LinkedIn postu objasnio predsednik Comtrade grupe Veselin Jevrosimović, EOS u kontekstu CERN-a označava veliki distribuirani sistem za skladištenje podataka, koji je razvijen prvenstveno za potrebe čuvanja podataka koji nastaju u fizikalnim eksperimentima, kao što je Veliki hadronski sudarač (LHC). Ovaj sistem omogućava efikasno upravljanje, pristup i analizu ogromnih količina podataka koje generišu eksperimenti u CERN-u.

Veselin Jevrosimović , cern Predsednik Comtrade grupe Veselin Jevrosimović i Alberto Pace - Head of IT education u CERN, Foto: Privatna arhiva

Comtrade je odigrao značajnu ulogu u razvoju i unapređenju sistema EOS. Podsetimo, Comtrade se pridružio CERN-ovom openlabu kao pridruženi član 2015. godine, a uloga kompanije ogledala se u razvoju i unapređenju sistema za skladištenje EOS, koji je veliki distribuirani sistem za skladištenje podataka, prvobitno namenjen za čuvanje fizikalnih podataka u CERN-u.

Njihova saradnja fokusirala se na nekoliko ključnih aspekata EOS-a. Comtrade je doprineo tome da sistem bude dostupniji i lakši za korišćenje, posebno u pogledu instalacije, rada i dokumentacije. To je od ključne važnosti za rastući broj istraživačkih organizacija koje učestvuju u eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), koje zahtevaju efikasan i pouzdan pristup ogromnim količinama podataka.

Uključenost Comtrade-a nije bila samo tehnička, već se proširila i na pružanje sveobuhvatne podrške i dokumentacije za EOS.

- To uključuje razvoj robustnih instalacionih paketa za EOS, uspostavljanje tehničke podrške i kreiranje detaljnih operativnih priručnika. Ovi napori doprinose tome da EOS bude prijateljskiji prema zajednici i lakši za korišćenje izvan okruženja CERN-a - rekao je predsednik Comtrade Grupe Veselin Jevrosimović u objavi na LinkedIn-u.

Jedno od značajnih dostignuća ove saradnje je proširenje EOS-a kako bi podržao korisnike Windowsa, omogućavajući im montiranje EOS klastera na njihovim Windows domaćinima. Ovaj razvoj značajno unapređuje dostupnost podataka za širu zajednicu korisnika, omogućavajući im da bez problema pristupe i koriste obimne naučne skupove podataka CERN-a.

Veselin Jevrosimović , cern Predsednik Comtrade grupe Veselin Jevrosimović i naši naučnici koji rade u CERN-u Dragoslav Lazić i Predrag Milenović, Foto: Privatna arhiva

U računarskom centru CERN-a se uz pomoć EOS-a skladišti i upravlja sa eksabajtom podataka, tačnije sa 1180 Petabaita, što ga čini najveċim računarskim centrom na svetu sa najvećom bazom podataka.

- Ukupno gledano, partnerstvo između Comtrade-a i CERN-a je izvrstan primer kako saradnja industrije i nauke može da unapredi razvoj i upotrebu ključnih tehnoloških rešenja - zaključuje Jevrosimović.

Koje su karakteristike EOS?

  • Skalabilnost

Sistem je dizajniran da podrži velike količine podataka, merene u petabajtima, što je ključno za upravljanje podacima u okviru velikih naučnih projekata.

  • Visoka dostupnost i pouzdanost

EOS omogućava pouzdano skladištenje i brz pristup podacima, što je od suštinskog značaja za istraživače koji rade sa kompleksnim eksperimentalnim podacima.

  • Efikasnost

Sistem je optimizovan za brzu obradu i distribuciju podataka, omogućavajući istraživačima da efikasno vrše analizu podataka.

  • Fleksibilnost

Prilagođen je za rad sa različitim vrstama i veličinama podataka, čineći ga idealnim za različite naučne potrebe i istraživačke projekte.

Veselin Jevrosimović , cern Predsednik Comtrade grupe Veselin Jevrosimović i Enrica Porcari, Head of IT - CERN, Foto: Privatna arhiva

EOS igra ključnu ulogu u CERN-ovoj infrastrukturi, pružajući vitalnu podršku u napretku fizike čestica i pomažući u razumevanju osnovnih zakona prirode.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    3. februar 2024 | 17:23

    Свака част!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>