• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako će se propast Evergrandea i 300 milijardi dolara duga odraziti na svet?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Evergrande i dalje može da uloži žalbu na presudu

  • 0
Evergrande Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Evergrande — nekada najveći kineski investitor za nekretnine — i zvanično je propao, nakon godina krize i gomilanja dugova. Naime, sud je prošlog meseca naložio stečaj, a akcije kineskog diva su pale 20 odsto 29. januara. Padom Evergrandea uzdrman je građevinski sektor u Kini - u to nema sumnje, ali se sada postavlja i sasvim logično pitanje: Kako će sve to uticati na svet, budući da je Kina druga najveća svetska sila (posle SAD).

Kao što smo rekli, prelomni trenutak je nastupio 29. januara, kada je sud u Hongkongu naložio likvidaciju najzaduženijeg investitora na svetu. Doduše, to i nije bilo neko iznenađenje, pošto je pad prihoda Evergrandea objavljen u drugoj polovini 2021. i već tada je bilo jasno kako stoje stvari.

Međutim, i dalje postoji zabrinutost oko toga kako će pad ovog diva uticati na šire tržište, pošto sektor nekretnina doprinosi otprilike jednoj četvrtini kineskog BDP-a.

Smrt ovog gigantskog investitora izgleda kao "kontrolisano rušenje", ali to ne umanjuje posledice udara na domaće, regionalno, pa i globalno tržište, smatra Kajl Roda, viši tržišni analitičar u onlajn trgovačkoj platformi Capital.com, koji je izneo svoje mišljenje za Biznis Insajder.

Šta se dešava posle Evergrandea?

Sud je imenovao kompaniju "Alvarez and Marsal" za likvidatora koji će upravljati Evergrandeom, rečeno je u podnesku Hongkonškoj berzi. To znači da će "Alvarez i Marsal" preuzeti kontrolu nad imovinom posrnulog diva, i pripremiti se da je proda, kako bi otplatio dugove. Ofšor kreditori i dalje očekuju da će likvidator Evergrandea prvo predložiti novi plan restrukturiranja ofšor duga i samo izvršiti likvidaciju, ako ne može da postigne dogovor sa svojim poveriocima, rekla su Rojtersu dva neimenovana izvora.

Evergrande i dalje može da uloži žalbu na presudu, ističe Biznis Insajder, ali proces likvidacije će se nastaviti dok se ne čeka ishod žalbe. S obzirom na veličinu propale kompanije, stručnjaci očekuju da bi mogle proći godine da se završi likvidacija. Takođe, tu je još jedno vrlo važno pitanje, jer se većina imovine Evergrande nalazi u kontinentalnoj Kini; pošto je sudski nalog donesen u Hongkongu, ostaje nejasno da li će kopnene vlasti priznati i poštovati odluku.

evergrande Foto: shutterstock.com

Šta je sa 300 milijardi dolara duga?

Evergrande poseduje imovinu vrednu 1,74 biliona kineskih juana, ili oko 245 milijardi dolara. Međutim, kompanija duguje oko 300 milijardi dolara - što je svakako ogroman minus, i postoji jasan redosled prioriteta kada je u pitanju otplata. Prvo, obezbeđeni poverioci će biti isplaćeni, što znači da će se svaki kolateral, kao što je imovina, koji je Evergrande založio za kredite - koristiti za vraćanje takvih kreditora. Tada će likvidatori biti isplaćeni, zajedno sa ostalim troškovima povezanim sa gašenjem firme. Slede plate i dugovi zaposlenih u Evergrandeu prema vladi, a onda i neobezbeđeni poverioci, kao što su vlasnici obveznica, dobavljači i izvođači.

Na dnu liste su "obični akcionari" Evergrandea. Sve u svemu, prinosi neobezbeđenim poveriocima i akcionarima će verovatno biti niski, pošto obaveze kineske firme za nekretnine premašuju njenu imovinu. Ofšor kreditori su posebno podložni gubitku svojih investicija, zato što će vlasti u Pekingu verovatno dati prednost održavanju društvene i političke stabilnosti na svom domaćem terenu: prvo će zaštititi investitore kod kuće i pokušati da osiguraju da ljudi koji su platili imovinu Evergrandea na kraju dobiju svoje domove.

Ostatak kineskog tržišta nekretnina

Mnoge kineske "kolege" Evergrandea već su u nevolji i nisu platile svoje dugove. Ali, restrukturiranje nije nemoguće. Podaci pokazuju da su 32 investitora u Kini uspela da završe 42 procesa restrukturiranja koji pokrivaju 104 tranše ofšor obveznica u vrednosti od 33,1 milijardu dolara od jula 2021. — otprilike u vreme kada je trenutna imovinska kriza počela — do kraja oktobra 2023. godine.

Međutim, Evergrande duguje oko 300 milijardi dolara — što je oko 10 puta više od onoga što su kolektivno restrukturisala 32 gorenavedena investitora. Jednostavno, sudbina Evergrandea je kao "znak upozorenja" drugim kompanijama u Kini, zato što sudska naredba za likvidaciju signalizira da će problemi ove veličine "verovatno završiti u nekom obliku likvidacije, bilo na kopnu ili u moru".

Kineska ekonomija se bori da se oporavi otkako je počela da ukida ograničenja u vezi sa pandemijom, pre više od godinu dana. Suočava se sa značajnim preprekama zbog imovinske i demografske krize, kao i zbog deflatornog pritiska.

Kina, druga po veličini svetska ekonomija, porasla je za 5,2% u 2023. Iako je to bilo bolje od rezultata posle kovida, od 3% u 2022. godini, prošla godina je i dalje jedna od najgorih u kineskoj ekonomiji za tri decenije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>