• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki jaz u platama i penzijama: Ženama treba dodatnih 19 godina da dođu do "muškog" iznosa

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene u Britaniji treba da rade 19 godina više od muškaraca za istu penziju

  • 0
Penzioneri, vežbanje FOTO: Shutterstock/Evgeny Atamanenko

Žene u Britaniji bi trebalo da rade dodatnih 19 godina, kako bi se penzionisale s istim iznosom penzije kao muškarci, navodi se u danas objavljenoj analizi britanskog Instituta za penzijsku politiku (PPI). Istraživanje pokazuje da će žene koje se penzionišu sa 67 godina, u proseku, uštedeti 69.000 funti, u poređenju sa 205.000 funti koliko bi trebalo da uštede muškarci.

Podaci, koje je objavio PPI, sugerišu da bi u sadašnjem sistemu, u kojem upis u penzioni fond počinje sa 22 godine, devojčica morala da počne da štedi sa tri godine da bi se penzionisala sa istom sumom novca kao zaposleni muškarci, prenosi Gardijan.

Kako automatski upis u britanski penzioni fond počinje sa 22 godine, kada radnici ulaze u penzijsku šemu koju plaćaju zajedno s poslodavcem, razlika od 19 godina među dva pola, zapravo, znači da, ako ne krenu od treće godine, devojčice već zaostaju za dečacima kada je reč o obezbeđivanju ostatka života, navode istraživači.

Pored toga, žene u proseku oko sedam godina žive duže od muškaraca, što znači da i njihove penzije moraju duže da traju.

Kritičari ovakvog odnosa penzija pozivaju na uklanjanje praga zarade od 10.000 funti godišnje za ljude koji se automatski upisuju u penzioni fond na jednom radnom mestu, jer diskvalifikuje mnoge žene koje imaju više poslova, rade po skraćenom radnom vremenu ili su u slobodnom statusu.

Inače, starosna granica za državnu penziju u Velikoj Britaniji od 66 godina trebalo bi da poraste na 67 godina između 2026. i 2028, a od 2044. očekuje se da će ona biti 68 godina. Međutim, istraživanje objavljeno ranije ove nedelje, nagoveštava da će taj prag morati da poraste na 71 godinu za one rođene nakon aprila 1970. godine.

Aktuelne brojke takođe pokazuju da je procenjena količina novca potrebna za život "umerenog standarda" u penziji za godinu dana skočila za 8.000 funti, odnosno 34 odsto, što je rezultat rasta brojnih troškova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>