• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poljoprivrednici zadovoljni predlozima vlade, čekaju realizaciju

J. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tanasković se u Vladi Srbije sastala sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status

  • 1
Potpisivanje ugovora srpskih i kineskih kompanija Foto: Marko Jovanović

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se danas sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, kako bi razmotrili upućene zahteve i aktuelne probleme, a poljoprivrednici su ocenili da je većina ponuđenih rešenja dobra i navode da čekaju primenu obećanog u praksi.

Ministarka je po pitanju odluka o stavljanju gazinstava u pasivni status istakla da do sada Uprava za agrarna plaćanja ni jedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a da već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i da je dozvoljeno pravo žalbe na rešenje u zakonom propisanom roku.

Tanasković se u Vladi Srbije sastala sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status, a teme su bile i rešavanje dugova prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i kreditna podrška za poljoprivredna gazdinstva.

Ministarka je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju gazdinstava u pasivan status.

Ponovila je da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači.

"Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke", saopšteno je iz Ministarstva.

Tanasković je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG) koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

Kada je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu, dodaju, Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja i u prethodnom periodu je održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate", navodi se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara.

"Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima. Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine", saopšteno je iz ministarstva.

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković rekao je za Tanjug da su svesni toga da su neki poljoprivrednici zloupotrebljavali subvencije, ali da postoje i oni koji su iz nehata pravili greške jer se ne snalaze na eAgraru.

"Svesni smo da su neki zloupotrebljavali subvencije i prijavljivali šumu kao obradivo zemljište, ali ovde je reč o onima koji imaju proizvodnju i koji nisu vešti u radu na računaru. Greške nisu namerno napravili", rekao je Matković.

Što se tiče opšteg utiska sa sastanka, Matković kaže da je obećano mnogo i da preostaje samo to da se vidi kako će sve funkcionisati u praksi, pa da će tako nadalje i reagovati.

"Ostaje da vidimo kako će sve biti primenjeno u praksi. Pozdravljamo odluku da oni u pasivnom statusu mogu da predaju skladištaru odnosno prodaju svoju robu. Ostaju uskraćeni za subvencije. Obećano je da pasivnim statusom neće biti u totalnoj blokadi. Sastanak je bio kratak, a nedoumica po ovom pitanju je da li će to gazdinstvo moći da uzme kredit", rekao je Matković.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lazoandjelic@gmail.com

    14. februar 2024 | 13:06

    Sta ce oni koji su u toku registracije gazdinstva,a agrar neće da sarađuje,nazoves da samo isprave grešku s njihove strane napravljenu,njihov odgovor...je kontaktiracemo vas,poslato je na ispravku i to tako vec 5 meseci.opet kada pozoves oni kažu pa poslali smo već,kontaktiracemo vas....i tako u krug a nikakvog rešenja s njihove strane,a nemoze se izvršiti obnova dok oni neisprave to...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>