• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bio je heroj na letu Alaska Air 1282, sada zahteva povišicu: "Stavili smo bezbednost putnika ispred svoje"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegova zarada i zarada njegovih kolega ostala je ista, tačnije godinama se ne menja

  • 0
Stjuardese, protest, Amerika Foto: Tanjug/AP/Nam Y. Huh

Stiv Meler je stjuart skoro 20 godina i bio je jedan od članova posade na letu 1282 Aljaske erlajnsa, kada je eksplodirao čep na vratima i odvalio deo aviona. I dok su lične stvari putnika letele kroz "rupu aviona", kabinsko osoblje moralo je da ostane na visini zadatka, a među njima bio je i Meler. Za svoj rad "pod pritiskom", on i drugi zaposleni u avionu dobili su pohvale i zahvale od mnogih najviših rukovodilaca avio-kompanije, uključujući i e-poštu generalnog direktora Aljaske Bena Minikučija. Međutim, njihova zarada ostala je ista, tačnije godinama se ne menja, što je bio dovoljan razlog da u utorak protestuju za "bolje plate i uslove".

- Ono što nas 1282 podseća, opet, je kritična važnost kabinskog osoblja - rekao je on.

- Nemamo redovno ovakve hitne slučajeve. Ali kada se dogode, nema zamene za dobro obučene i kvalifikovane stjuardese i stjuarte koji su spremni da svoju bezbednost stave iza bezbednosti ljudi o kojima su zaduženi da vode računa. I to smo svi uradili - dodao je.

Kako Meler pojašnjava, mnoge starije kolege videle su vrlo malo povećanja plata u poslednjih nekoliko godina dok su se pregovori između avio-kompanije i sindikata produžavali. Rekao je da većina stjuardesa i stjuarta, koje poznaje, ima drugi posao prenosi CNN.

Mnogi godinama nisu dobili povišicu

"Naš cilj nije da štrajkujemo", rekla je Džuli Hedrik, predsednica APFA.

- Ali nećemo se zadovoljiti ugovorom koji je manji nego što zaslužujemo. To je veoma obeshrabrujuće za članove. Avio-kompanija beleži rekordne prihode. Znamo da menadžment to vidi. Ali mi to ne vidimo. Umorni smo od čekanja - dodala je i pojasnila da neko kabinsko osoblje čak provodi noći u automobilima jer ne mogu da priušte da žive tamo gde su smešteni.

- Što se duže igraju sa nama, to su posledice veće - dodaje drugi zaposleni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>