• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Argentina u dubokoj krizi: Više od 57 odsto siromašnih, pokazuju rezultati istraživanja

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon što je Milej neposredno nakon preuzimanja dužnosti 10. decembra 2023. devalvirao pezos, rast cena je dodatno ubrzan

  • 0
Argentina Buenos Ajres Kongres Protest Neredi Policija Foto: Tanjug/AP

Samo par meseci nakon euforije u koju je Argentina upala zbog pobede Havijera Mileja na predsedničkim izborima, ova južnoamerička zemlja suočava se sa dubokom krizom.

Stopa siromaštva u Argentini dosegla je u januaru 57,4 posto. Ovo je najveći nivo u poslednjih 20 godina, navodi se u istraživanju Argentinskog katoličkog univerziteta, jednoj od vodećih visokoškolskih obrazovnih institucija u ovoj zemlji.

Siromaštvo se produbilo nakon što je Milei neposredno nakon preuzimanja dužnosti 10. decembra devalvirao pezos, što je dodatno ubrzalo rast cena, utvrdili su autori izveštaja univerziteta sa sedištem u Buenos Airesu, javlja hrvatski portal Poslovni.

Na kraju 2023. godine stopa siromaštva iznosila je 49,5 posto.

Milei je obećao da će “dolarizovati” ekonomiju, obuzdati inflaciju koja je premašila 200 posto, svesti budžetski deficit na nulu, ukinuti neka od ministarstava (između ostalog ministarstvo kulture) i ukinuti brojne socijalne programe.

U decembru je vlada pokrenula niz ekonomskih reformi, devalviravši kurs pesosa prema dolaru za 54 posto, što je oborilo dohotke građana i podiglo cene. Buenos Aires je paralelno srezao subvencije za energiju i prevoz i podigao poreze.

Usledili su masovni protesti u glavnom gradu Argentine o kojima je naš portal pisao, u organizaciji sindikata CGT, na kojima su desetine hiljada radnika demonstriralo protiv mera koje je uvela osoba koja je sama sebe zvala anarhokapitalistom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>