• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrbas obradovao 43 domaćinstva: Uloženo 7,9 miliona dinara za energetsku efikasnost

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Program obezbeđuje višestruku korist kako za građane, tako i za lokalnu samoupravu i ceo elektroenergetski sistem", rekao je Rojević

  • 0
energetska efikasnost Foto: Shutterstock

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević danas je svečano uručio 43 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti kuća i stanova na teritoriji opštine Vrbas, vredna 7,95 miliona dinara u sklopu kontinuirane inicijative Ministarstva enertetike i lokalne samouprave, koja traje od 2021. godine, saopšteno je iz ove opštine.

- Sa ovogodišnjih 43 ugovora, broj domaćinstava obuhvaćenih programom unapređenja energetske efikasnosti porastao je na ukupno 93. U 2022. godini bilo je 15, a u 2021. 35 korisnika. Program obezbeđuje višestruku korist kako za građane, tako i za lokalnu samoupravu i ceo elektroenergetski sistem - rekao je Rojević.

Naveo je da će građani ostvariti duple uštede u kućnom budžetu.

- Dobiće polovinu sredstava za neophodnu investiciju, a zbog manje potrošnje engergenata ostvariće uštede u kućnom budžetu. Manja potrošnja obezbediće uštedu energetskih resursa i poboljšati zaštitu životne sredine - rekao je on.

U saopštenju se navodi da zainteresovanim građanima program energetske efikasknosti omogućuje da u pola cene zamene spoljne prozore i vrata na kućama i stanovima, nabave i instaliraju kotlove na prirodni gas, ili postojeće kotlove ili peći zamene efikasnijim.

Dodaju i da su građani mogli da konkurišu za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu (drvni pelet, briket, sečku), zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela - radijatora i pratećeg pribora, kao i nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema i zamenu stolarije.

Korisnici obezbeđuju pola sredstava, a drugu polovinu obezbeđuje opština i ministastvo. Sredstva su dobila domaćinstva iz svih delova opštine, Vrbasa, Zmajeva, Kucure, Ravnog Sela, Savinog Sela i Bačkog Dobrog Polja.

- Vrednost 43 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti koje smo uručili danas našim građanima, iznosi 7.950.000,00 dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike je obezbedilo 3.975.000 dinara koliko je izdvojila i opština Vrbas, pokazujući tako posvećenost lokalne zajednice ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Nastavićemo da zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike pružamo podršku zainteresovanim građanima investiranjem u razvoj energetske efikasnosti - rekao je Rojević.

Julijana Roganović kaže da je reč o značajnoj podršci opštine Vrbas i Ministarstva energetike.

- Ovaj program je zaista promenio našu svakodnevicu. Uz pomoć države i opštine uspećemo da zamenimo vrata i prozore na celoj kući, a uz to ćemo i smanjiti i mesečne račune. To je vema velika i značajna podrška - kaže Roganović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>