• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nigerija na ivici haosa: Crno tržište deviza divlja, protesti širom zemlje, ekonomija u padu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkako je posle pobede na izborima u maju 2023. Bola Tinubu preuzeo dužnost predsednika države, nigerijska valuta pala je za oko 70 odsto

  • 0
Nigerija protest Foto: Tanjug/AP

Najveća afrička ekonomija suočava se mogućom katastrofom: Nigerija tone u jednu od najgorih kriza u poslednjih nekoliko decenija, a inflacija se približava mesečnoj stopi od 30 odsto, što je izazvalo izazvalo gnev i proteste širom zemlje.

Nigerijska valuta - naira - u ponedeljak je dostigla novi najniži nivo svih vremena u odnosu na američki dolar i na zvaničnom i na crnom deviznom tržištu. Početkom ove godine za jedan dolar je trebalo izdvojiti oko 900 naira. Danas - čak 1.600.

Predsednik Bola Tinubu saopštio je da savezna vlada planira da prikupi najmanje 10 milijardi dolara kako bi povećala deviznu likvidnost i stabilizovala nairu, piše CNBC.

Otkako je u maju 2023. Tinubu preuzeo dužnost (zahvaljujući pobedi na izborima do koje je došao uz pomoć obećanja da će reformama oporaviti ekonomiju), nigerijska valuta pala je za oko 70 odsto.

Nigerija, pšenica, klimatske promene, Nigeria Climate Food Security Foto: Tanjug/AP/Sunday Alamba

U pokušaju da barem donekle oporavi izmrcvarenu ekonomiju i privuče strane investicije, Tinubu je objedinio zvaničan i crni kurs i omogućio velikim igračima da diktiraju vrednost valute, što je dovelo do sunovrata naire.

Godine kontrolisanog deviznog kursa takođe su stvorile ogromnan zaostatak u potražnji za američkim dolarima u vreme kada su inostrane investicije i izvoz sirove nafte opali.

"Oslabljeni kurs će povećati uvezenu inflaciju, što će pogoršati pritiske na cene u Nigeriji“, rekao je Piter Skribante, viši politički ekonomista u Oksford Ekonomiksu.

Najveća ekonomija Afrike sa populacijom većom od 210 miliona ljudi se u velikoj meri oslanja na uvoz kako bi zadovoljila potrebe brzorastućeg broja stanovnika.

"Smanjenje raspoloživih prihoda i pogoršanje pritisaka na troškove života će tokom 2024. godine dodatno gušiti rast privatnog sektora", dodao je Skribante.

Nigeria Nigerija Foto-ilustracija: Shutterstock

Inflacija, u međuvremenu, nastavlja da raste, a glavni indeks potrošačkih cena je u januaru dostigao 29,9% na godišnjem nivou, što je najviši nivo od 1996. Najveće povećanje cena zabeleženo je među prehrambenim proizvodima (35,4% prošlog meseca u odnosu na prethodnu godinu), a cene gasa su utrostručene.

Dodatni problem predstavljaju stalni protesti širom zemlje koji su uzrokovani rastom troškova života.

Predsednik Tinubu je krajem jula prošle godine rekao da je vlada uštedela više od bilion naira (666,4 miliona dolara) od ukidanja subvencija, koje će preusmeriti u infrastrukturne investicije.

Nigerija je pre tri godine u pokušaju da ojača svoju ekonomiju uvela digitalnu valutu e-nairu, o čemu je Telegraf Biznis pisao.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>