• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska druga najgora po poskupljenjima u evrozoni: Cene hrane skočile za 4,8 odsto

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Među zemljama koje koriste zajedničku evropsku valutu cene su najviše porasle u Estoniji - za pet posto u odnosu na januar 2023. godine.

  • 1
Hrvatska inflacija Foto: Shutterstock

Inflacija u Evropskoj uniji je znatno usporila, saopštio je Eurostat: na nivou čitave Unije godišnja stopa inflacije smanjena je sa 3,4 na 3,1 odsto.

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u EU početkom 2024, od 7,3 posto, imala je Rumunija, koja nije u evrozoni (delu Evropske unije koji koristi zajedničku valutu - evro), a za njom slede Poljska i Bugarska sa inflacijom od 4,5 odnosno četiri posto.

Među zemljama koje koriste zajedničku evropsku valutu cene su najviše porasle u Estoniji - za pet posto u odnosu na januar 2023. godine.

U stopu je prati Hrvatska sa cenama višim za 4,8 posto nego u januaru prošle godine kad je godišnja stopa inflacije dosezala 12,5 posto, navodi Index.hr.

U decembru za nama cene su bile više za 5,4 posto u poređenju sa istim mesecom 2022. godine.

Na mesečnom nivou potrošačke cene u Hrvatskoj u januaru 2024. bile 0,3 posto niže nego u decembru 2023, kada su beležile isti procentni pad.

Daleko najblaži rast potrošačkih cena beleži se u Danskoj koja nije članica evrozone - 0,9 posto u odnosu na januar prošle godine, pokazuje izveštaj Eurostata.

Isti procentni rast beleži je Italija, a slede Letonija, Litvanija i Finska, gde su potrošačke cene početkom godine bile više za 1,1 posto nego godinu dana ranije.

Na početku ove godine u eurozoni je najviše pojeftinila energija - 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sveža hrana poskupela je za 6,9 posto u odnosu na januar prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>