• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Vaši ćevapi su slični girosu, Srbi i Grci imaju istu dušu": Kakutis za Telegraf o predstojećoj sezoni

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan od glavnih ciljeva Grčke je da se produži turistička sezona van letnjih meseci

  • 1
Grčka giros ćevapi Foto-kolaž: Shutterstock

Na marginama 45. po redu Međunarodnog sajma turizma ekipa Telegraf Biznisa razgovarala je sa predstavnikom Turističke organizacije Grčke u Srbiji Jorgosom Kakutisom o predstojećoj sezoni, popularnim destinacijama među Srbima, ali i tome šta je zajedničko između naša dva naroda.

Kako nam je ispričao jedan od glavnih ciljeva Grčke je da se produži turistička sezona van letnjih meseci i da obuhvati i april, maj i oktobar.  Gospodin Kakutis dalje ističe da bi takođe voleli da se stavi akcenat na nove tematske sadržaje koje promovišu, poput sjajne gastronomije, vinske kulture, jedrenja a svakako i sveobuhvatne grčke kulture i civilizacije.

- Voleli bi da srpskim turistima predstavimo nove destinacije koje kriju skrivena blaga naše zemlje, a ne samo glavne turističke destinacije poput Soluna ili Mikonosa. Voleli bi da se turistička javnost upozna sa Tesalijom, Epirom, Istočnom Makedonijom i Trakijom kao i Peloponezom, koji je gotovo nepoznat srpskim turistima - navodi Kakutis.

Ksanti, Grčka. Zapadna Trakija Foto: Georgios Tsichlis/Shutterstock

- Grča je turistička destinacija broj jedan za Srbe i mi smo veoma zahvalni zbog toga. Deo naše strategije je i želja da srpskim turistima ponudimo nove sadržaje i nove destinacije; ne samo Halkidiki ili Paraliju, već i mesta i doživljaje koji nisu uobičajeni i na koje možda nisu navikli - kaže Kakutis.

U cilju razvijanja daljih strategija za razvoj turizma u Grčkoj, stavljena je posebna pažnja na poboljšanje i osnaživanje domaćeg.

- Zato smo osmislili program "Turizam za sve" koji pruža šansu građanima koji ispunjavaju određene finansijske kriterijume, da idu na odmor tokom perioda kada nisu velike gužve, kao što su maj, jun i oktobar. Ovo će pomoći da se ugostiteljski kapaciteti popune tokom ovih meseci i povećati lokalne prihode. Ovaj program je osmišljen da bi se motivisali građani koji inače ne bi imali priliku da odu na odmor - rekao nam je Grk.

Naveo je da Grčku posećuju turisti iz Ujedinjenog Kraljvstva, Frencuske, SAD ali ponajviše iz zemalja Balkana, odakle ih dolazi najviše.

Interesantno je da je UNESCO 2021. godine proglasio Solun za grad gastronomije. Ovo priznanje je zasnovano na lokalnoj gastronomiji i lokalnim receptima.

ćevapi Foto: Shutterstock

- Ovo je samo još jedan razlog da se poseti Solun. Lokalna hrana je fantastična! Mislim da grčka i srpska kuhinja imaju mnogo sličnosti. Vaši ćevapi su manje-više slični girosu; imate kajmak i ajvar koji su veoma slični našim delikatesima - kaže Kakutis

- Mislim da i ljudi imaju mnogo sličnosti - sličan način razmišljanja, sličnu kulturu. Ne osećam se strancem ovde, u Beogradu. Osim jezika, sve ostalo mi je blisko. I muzika je slična. Imamo istu dušu - dodaje Kakutis.

Naveo je i da su predstavnici Grčke nacionalne turističke organizacije imali razgovore sa nekim od glavnih turoperatora iz Srbije koji su ih obavestili da Grčka ima najmanje pritužbi od strane turista u odnosu na druge destinacije. Neke pritužbe se odnose na nivo cena, ali kako je Kakutis naglasio, Grčka je destinacija sa mnogo različitih atrakcija i mogućnosti za turiste da pronađu nešto za sebe bez obzira na njihovu ekonomku sposobnost.

- Mislim da imamo odličnu kooperaciju sa Srbijom. Imamo dobre kontakte sa Turističkom organizacijom Beograda i Turističkom organizacijom Srbije. Otvoreni smo za kooperaciju i razmenu ideja. Kroz ovu saradnju želimo da podignemo svest o Srbiji kao sjajnoj zemlji i fantastičnoj turističkoj destinaciji na svetskom nivou - dodaje Kakutis.

Na pitanje da li ima saznanja kako se Grčka kotira ove godine među srpskim turistima, gospodin Kakutis nam je rekao da ima informacije da je Grčka najpoželjnija i najpopularnija destinacija za Srbe.

- Ovo nije samo moje mišljenje, ovo kažu i institucije - zaključio je Kakutis za Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda

    23. februar 2024 | 21:46

    Bilo nekad, Hrvatska, Crna Gora, Bosna išli na letovanje kod "naših", isti jezik, ista valuta, svako imao nekog negde u Srbiji. Jedna kuća.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>