• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvati od Republike Srpske traže 100 miliona evra za Rudnik i termoelektranu “Gacko”

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međutim, v.d. direktora “Gacka” Maksim Skoko kaže da su od Pravobranilaštva BiH dobili obaveštenje da Hrvatska ima namjeru da pokrene međunarodni arbitražni spor

  • 4
Termoelektrana Gacko Foto: Shutterstock/imageBROKER.com

U BiH postoji jedan investicioni arbitražni spor koji je u fazi mirnog rešavanja i odnosi se na Hrvatsku elektroprivredu i Rudnik i Termoelektranu “Gacko”, podatak je Pravobranilaštva BiH. Radi se o sporu vrednom 100 miliona evra, gde je tužilac Hrvatska elektroprivreda d.d, organ navodni štetnik je Republika Srpska, a predmet spora je ulaganje u RiTE “Gacko” po samoupravnim sporovima.

O ovom sporu govorilo se još pre nekoliko godina, ali tada u igri nije bila arbitraža nego mirno rešenje. Međutim, v.d. direktora “Gacka” Maksim Skoko kaže da su od Pravobranilaštva BiH dobili obaveštenje da Hrvatska ima nameru da pokrene međunarodni arbitražni spor.

- Naravno, oni tuže BiH, takva je procedura – kaže Skoko za Srpskainfo.

Podsećamo da je BiH, odnosno Republika Srpska, nedavno izgubila jednu arbitražu, a radilo se o tužbi Elektroprivrede Slovenije za predratno ulaganje u RiTE “Ugljevik”. Osim što Slovencima treba isplatiti finansijsku obavezu od 67 miliona evra, RiTE “Ugljevik” je dužna, sve dok radi, Sloveniji isporučivati trećinu proizvedene električne energije po cenama ispod tržišnih. Čelni ljudi u Srpskoj tvrde da je taj spor okončan pozitivno za Srpsku.

Teško je i zamisliti šta bi se desilo sa elektro-energetskim sistemom Srpske ako bi se slično desilo i u Gacku.

Da li su ova dva slučaja identična?

Ima sličnosti, ali ima i razlike, nije ugovor napravljen na identičan način. Ali, to je taj oblik finansiranja gde su republike različito učestvovale u procentu finansiranja – dodaje Skoko.

Bivši pravobranilac BiH Mlađen Mandić tvrdi da je pravni osnov u ova dva slučaja identičan.

-Radi se o ulaganju Hrvatske u vreme bivše SFRJ. Dok sam bio pravobranilac imali smo mirovno veće. Ono prethodi svakoj potencijalnoj arbitraži, s ciljem da se pokuša dogovoriti vansudsko poravnanje. Mi smo pregovarali, bili smo na putu da to završimo bez arbitraže, ali na pola puta je došla nova garnitura pravobranilaca iz sva tri naroda. Nisam više u toku. Znajući kako arbitraže idu, verovatno će RS izgubiti i ovaj put. Mislim da nemaju kadrove, nemaju pravnike i pameti da to završe na miran način, da RS prođe s najmanjom mogućom štetom. Verovatno će ponovo izgubiti 100 do 200 miliona. Znajući kapacitet sadašnjih pravobranilaca i advokatskih kuća koje angažuju, mislim da neće uspeti, iako bih, naravno, volio da uspeju na miran način. Kao što su nudili Slovenci za “Ugljevik”, pa nismo hteli, a onda smo umesto milion izgubili 100 miliona – kaže Mandić za Srpskainfo.

Ako je tačno da je Pravobranilaštvo BiH obavestilo “Gacko” da Hrvati nameravaju da pokrenu arbitražni spor, to, objašnjava Mandić, znači da se definitivno nisu uspeli dogovoriti.

-Znači počinje arbitraža, to je Arbitražni sud iz Vašingtona koji ima svoja odeljenja u Hagu i u Parizu. Pošto znam proceduru, mislim da će izgubiti. Da bi krenuli u arbitražu treba im 2-3 miliona evra za troškove. Pošto RS ima običaj da ne veruje organima na nivou BiH, Pravobranilaštvu BiH, onda oni to sve preuzimaju na sebe. U arbitražama ne može RS ni “Gacko” biti subjekat, to može samo BiH. Ali, ovlastio sam RS i Vladu da ona vodi postupke – kaže Mandić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    25. februar 2024 | 10:39

    Pa dobro, onda RS traži Sloveniji da isplaćuje od elektrane Krško, a Hrvati da isplaćuju od rafinerije Sisak, a tek Srbija da traži...Po broju stanovnika smo u Jugoslaviji bili najveći i najviše se odvajalo za sve po bivšoj Jugoslaviji, jeste se i ostalima, ali Srbija najviše, a tek na KiM šta je sve Srbija uložila., pa razvoj CG.

  • Перагеније

    25. februar 2024 | 15:27

    Хехе, па КУД СЕ ДЕДЕ америчка енергија?... хохохо каквог полусвета - сад ни СФРЈ уговори нису за бацање.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>