• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građani Srbije na prvom mestu po broju dolazaka i ostvarenih noćenja u Crnoj Gori

T. U.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

NTOCG: Građani Srbije na prvom mestu po broju dolazaka i ostvarenih noćenja u CG

  • 0
Sajam Turizma Foto: Nikola Anđić

Građani Srbije su na prvom mestu po broju dolazaka i ostvarenih noćenja u Crnoj Gori, a region i Srbija ostaju vrlo važno tržište, poručili su danas članovi delegacije Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG) koje na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu predvodi ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa Crne Gore Vladimir Martinović.

"Međunarodni sajam turizma u Beogradu je jedan od ključnih događaja za promociju turističkih destinacija i pruža platformu za umrežavanje sa stranim partnerima, što doprinosi razvoju turizma i privlačenju stranih investicija. Sajam pruža odličnu priliku turističkim agencijama i privredi da promovišu svoje proizvode posetiocima", kazao je Martinović, saopštila je NTO CG.

NTO CG predstavila je na Sajmu celokupnu turističku ponudu za naredne mesece i predstojeću letnju sezonu zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom.

Direktorka NTO CG Ana Tripković Marković je poručila da region ostaje vrlo važno tržište za Crnu Goru kao turističku destinaciju jer je reč o tržištu iz kojeg prema statističkim podacima godinama unazad dolazi najveći broj turista.

"Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT, gosti iz Srbije su na prvom mestu po broju dolazaka i ostvarenih noćenja. Sa više od 180 hiljada turista u kolektivnom smeštaju tokom 2023. godine imali smo 56 odsto više turista u odnosu na rekordnu 2019. godine. Time su gosti iz Srbije učestvovali sa čak 14 odsto u ukupnoj sturkturi gostiju u kolektivnom smeštaju. Ovi podaci nam govore da moramo imati poseban pristup pri promociji na ovom tržištu", rekla je Tripković Marković

Ona je istakla da je poseta tokom sajma bila odlična, te da NTO CG pored sajamskih nastupa očekuje intenzivan period promotivnih aktivnosti, koje uključuju i digitalne kanale promocije.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović je ukazala na važnost saradnje između turističkih organizacija Crne Gore i Srbije.

Aleksandar Vučić 44. Sajam turizma Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

"Veliki broj naših građana se odlučuje za odmor u Crnoj Gori zbog toga što se tamo osećaju vrlo prijatno. Činjenica je i da veliki broj Crnogoraca često dolazi u neku od destinacija u Srbiji. Verujem da su naši dobrosusedski odnosi i prijateljstvo glavni aduti za porast interesovanja turista iz Srbije za Crnu Goru", rekla je Labović.

Pored NTO CG, na štandu Crne Gore svoj program su izložili i strateški partneri NTO CG nacionalna avio kompanija Er Montenegro i kompanija One Montenegro, Skijališta Crne Gore i lokalne turističke organizacije Kotora, Tivta, Ulcinja, Podgorice, Žabljaka, Kolašina, Andrijevice, Bijelog Polja, Mojkovca, Šavnika, Berane i Gusinja, kao i turistička privreda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>