• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prebacila životnu ušteđevinu u jednu od najvećih banaka, menadžer iste je pokrao: "Nisam ni slutila"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Portparol banke priznao je Bi-Bi-Siju da se "prevara zaista dogodila"

  • 1
Dizanje kredita, banka, novac, evri Foto: Shutterstock

Indijka je optužila menadžera jedne od najvećih banaka u zemlji da ju je prevario tako što je sa njenog računa izvukao 1,9 miliona dolara. Shveta Sharma kaže da je prebacila novac u ICICI banku sa svog računa u SAD, očekujući da će biti uložen u fiksne depozite.

Ali ona navodi da je službenik banke napravio "lažne račune, falsifikovao njen potpis, izvadio debitne kartice i čekovne knjižice na njeno ime" da bi podigao novac sa njenih računa.

- Dao mi je lažne izjave, napravio lažni imejl ID na moje ime i manipulisao mojim brojem mobilnog u bankovnoj evidenciji tako da neću dobijati obaveštenja o povlačenju - rekla je ona za BBC.

Portparol banke priznao je Bi-Bi-Siju da se "prevara zaista dogodila", ali je rekao da je ICICI "banka reputacije koja drži trilione rupija u depozitima miliona klijenata".

- Ko god bude umešan biće kažnjen - dodao je on.

Gospođa Šarma i njen suprug, koji su se vratili u Indiju 2016. nakon decenija života u SAD i Hong Kongu, upoznali su bankara preko prijatelja. Pošto je kamatna stopa na bankarske depozite u SAD bila zanemarljiva, on je savetovao gospođu Šarmu da premesti svoj novac u Indiju gde su fiksni depoziti nudili kamatu od 5,5% do 6%.

Otvorila je NRE račun namenjen nerezidentnim Indijancima po njegovom savetu nakon što je posetila filijalu ICICI-ja u starom Gurugramu u blizini glavnog grada Delhija i 2019. godine počela da prenosi novac na njega sa svog računa u SAD.

- U periodu od četiri godine od septembra 2019. do decembra 2023. deponovali smo celokupnu našu životnu ušteđevinu od oko 135 miliona rupija u banku - rekla je ona i dodala da bi sa kamatama ta suma narasla na više od 160 miliona rupija istakla je ona.

Rekla je da nikada nije posumnjala da nešto nije u redu, jer bi mi direktor filijale "dao uredne priznanice za sve depozite na kancelarijskom materijalu banke, redovno mi slao izvode e-poštom sa svog ICICI naloga i ponekad čak dolazio sa fasciklama dokumenata".

Prevara je izašla na videlo početkom januara kada je novi zaposleni u banci ponudio da gospođa Šarma dobije bolji povraćaj novca. Tada je otkrila da su svi njeni fiksni depoziti nestali. Postojalo je i prekoračenje od 25 miliona rupija na jednom od depozita.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V.A.Laki

    28. februar 2024 | 17:14

    Непоштени и корумпирани менаджер(и) увек пада(ју) на намазану страну !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>