• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri giganta pokazala su kako naterati radnika da sam da otkaz: Ovo su njihove "tehnike"

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove taktike su poznatije kao "tiho otpuštanje" ili "tiho rezanje"

  • 2
Otpuštanje otkaz smanjenje zaposlenih Foto-kolaž: Shutterstock

Firme poput Google-a, Mete i Salesforce-a otpustile su hiljade radnika, dok se ostale trude da to urade "pod zavesom" kako bi privukli što manje pažnje. Takavi slučajevi su sve češći, ali kako se navodi, teško im je ući u trag.

Tehnološka firma Dell naredila je zaposlenima da se vrate u kancelariju tri dana u nedelji bez obzira gde žive. Radnici koji odluče da u potpunosti rade od kuće suočiće se s ograničenim napredovanjem u karijeri, rekao je anonimni izvor The Register-a.

Nakon otpuštanja 10.000 zaposlenih krajem 2022. godine, Meta je uvela strožu reviziju učinka, uključujući dve godišnje revizije s menadžerima koji su usmereni da više zaposlenih stave u kategorije s lošim učinkom, nakon čega su dobijali manje bonuse.

Amazon je u novembru odlučio da zaposlenima može biti blokirano napredovanje ako se ne pridržavaju svog mandata za tri kancelarijska dana u sedmici.

Ove taktike su poznatije kao "tiho otpuštanje" ili "tiho rezanje", a služe isključivo tome da se posao učini manje zamimljivim, pa da umesto da oni daju otkaz radnicima, oni to sami učine.

"Savršeni" načini za ovo jesu lošiji uslovi, ukidanje benefita, ograničenje napredovanja u karijeri, kao i stroga pravila za rad od kuće

Ben Hardi, klinički profesor organizacionog ponašanja na Londonskoj poslovnoj školi (LSE), rekao je za Business Insider da su, iako tiho otpuštanje može izgledati kao novi fenomen na radnom mestu, kompanije uvek koristile takve taktike da se reše ljudi.

Hardi je rekao da bi pre 20 godina neke velike, poznate kompanije vodile "razgovore o parkingu" sa zaposlenima kako bi im izložile svoje opcije tokom perioda smanjenja radne snage.

- Šta bi se dogodilo kad bi vaš prvi pretpostavljeni rekao: 'Možemo li malo popričati na parkingu?’' U osnovi, razgovor je bio: 'Možete ili uzeti otpremninu i tiho otići ili možemo proći kroz 'vaša dela0 što bi moglo biti jadno i mračno. Šta više volite?' - poručio je profesor.

Mnoge kompanije prodaju retoriku "mi smo porodica" zaposlenima, a javna otpuštanja smanjuju tu percepciju, rekao je Hardi. Tihi otkazi su način da zadržite kontrolu nad javnim imidžom kompanije.

Deo razloga zašto šefovi mogu primeniti ovu taktiku je taj što moć više nije u rukama radnika - kaže Den Šavbel, budući stručnjak za rad i upravljački partner Workplace Intelligence.

Javna otpuštanja zahtevaju veću kontrolu

Javna otpuštanja štete reputaciji kompanije zbog medijske pažnje, kao i rizika da nezadovoljni zaposleni javno progovore o svojim negativnim iskustvima u firmi na društvenim mrežama.

- Objavljivanje otpuštanja može dovesti do javnog nadzora, što može oštetiti imidž kompanije i uticati na lojalnost kupaca. To istovremeno može predstaviti investitorima da kompanija ne posluje dobro., ali i onima koji traže posao i vrhunskim radnicima da to možda nije kompanija za koju bi trebalo da se prijave jer dolazi do otkaza - rekao je Šavbel, prenosi Investitor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V.A.Laki

    29. februar 2024 | 18:23

    Рад није довољно заштитио свој патент, али је створио човека ! Ко ради (не)боји се глади !

  • Maja

    23. mart 2024 | 05:44

    A onda postoje drustvene mreze na kojima se cak i ovakve prikrivene taktike prosire, ljudi se raspitaju gde vredi raditi, a gde ne, cija je "mi smo porodica" veca laz od drugih. Svacija sramota se jasno vidi, koliko god kompanije to pokusavale da sakriju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>