• 18
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vučić iz Tirane: "Naći ćemo način da budemo sa srpskim narodom na KiM"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Predsednik boravi na Regionalnom samitu o planu rasta i konvergencije

  • 18
aleksandar vučić iz tirane Foto: Jutjub/Tanjug News Agency

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na Regionalni samit u Tirani o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju. Predsednika Srbije je ispred Kongresne palate na crvenom tepihu dočekao premijer Albanije Edi Rama.

Nakon sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti.

- Današnji dan je bio veoma važan za nas, i više pažnje privlače političke stvari, ali danas je bio važan dan za Srbiju i sve zemlje Zapadnog Balkana - istakao je on.

Kako je istakao, mnogo je teških poslova pred njima, ali će ministar finansija Siniša Mali preuzeti većinu na sebe, i svakodnevno će podnositi izveštaje.

- Danas je bio suštinski važan dan, kada radite stvari od suštinskog značaja za naše ljude, pre svega za naše poslovne veze sa Evropom, ali i ljude koji će da imaju mnogo koristi od toga. Kada se vratimo u Beograd napravićemo tim kojim će najverovatnije rukovoditi ministar Siniša Mali i svakoga dana će mene i Vladu obaveštavati o tome - kazao je predsednik.

- Verujem da do marta možemo da uvedemo takozvane zelene koridore. Razgovarali smo danas pre svega o graničnim prelazima. 163 miliona evra izgubimo za pet godina na papirologiji na graničnim prelazima. Još mnogo toga ćemo morati da uradimo. Ovo je nešto realno, konkretno. Sve te prazne priče. Ovo je nešto što ubrzava evropski put, ali i znači za naše građane. Stvarno sam zadovoljan. Važan je rezultat koji ćemo mi da isporučimo građanima - istakao je on.

Prema njegovim rečima, ili će zemlje "sklopiti mir" kako bi radile na prosperitetu, ili će nedostatak prosperiteta učiniti da izgubimo mir.

- Tako funkcioniše Evropska unija. Tako treba da funkcioniše Zapadni Balkan. EU je sada više nego ikada spremna da nam pomogne, da postanemo deo nje. Sada bi trebalo da budemo spremniji nego ikad da pomognemo sebi, da ne izgubimo ovaj novi otvoreni prozor mogućnosti.

"Naša su četiri od pet najprometnijih prelaza u ovom delu Evrope"

- Naša su četiri od pet najprometnijih prelaza u ovom delu Evrope. U svakom slučaju još mnogo ćemo morati da uradimo. Ovo je sve realno i konkretno, bez praznih priča tipa sutra ćete u Evropu i tako dalje. I mi i oni znamo da oni neko vreme neće da odlučuju o tome. Ovo su ozbiljne i značajne reforme, biće i teških stvari za nas, ali tražićemo da od nečega budemo oslobođeni i da dobijemo više vremena. Videćemo kako će to izgledati sa nabavkama sa Kinom - istakao je Vučić.

Olakšice u sezoni

- Nastavićemo da razvijamo Otvoreni Balkan, i sve naše ideje su dobro prihvaćene. Moramo da vidimo kako da olakšamo ljudima prelaske granica u sezoni - dodao je on.

Srbija će, prema njegovim rečima, svakako udvostručiti BDP.

- Nisam govorio o novcu, koji ide u okviru plana rasta, ja sam uvek skeptik, ali ako mi ispunimo ono što je dogovoreno, onda sam siguran da će to biti značajna sredstva. Verujem da je to gotovo do milijardu evra za nas - kaže on.

Predsednik je rekao da država nema ćup iz kog vadi i baca novac, i ističe da se tako bave neodgovorni ljudi, a da je naša država ozbiljna.

Vučić je otkrio i da li je Srbija uskađena sa novom deklaracijom EU.

- Do sada se nismo usaglašavali po takvim pitanjima, a sada za ovaj slučaj ne mogu da vam kažem - istakao je on.

Predsednik je otkrio i da li može da se očekuje ove godine 5 milijardi evra investicije.

- Lepo bi bilo, a kako stvari za sada stoje, moguće je, veoma sam zadovoljan. Ipak, zabrinut sam kako stoje stvari u svetu - istakao je on.

Vučić je pomenuo i sastanak sa Zelenskim koji se održao juče.

- Napisali smo i jedni i drugi. Pričali smo i o drugim situacijama, našoj saradnji, trgovini, razmeni robe. Bio je to dug i korektan razgovor. Nemamo šta mi Ukrajni da zameramo, oni imaju fer odnos prema Srbiji - dodao je on.

Novinarka iz Albanije pitala je Vučića šta će uraditi povodom novonastale situacije sa valutom na KiM.

- Nadam se da ćemo naći rešenje, naći ćemo način da budemo sa srpskim narodom na KiM, da im pomognemo. U suprotnom to će napraviti veliki problem za srpski narod koji živi tamo - istakao je on.

Na samit je pored lidera sa Zapadnog Balkana stigao i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Vučić je uoči samita ocenio da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu "veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju" Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

Na samitu koji se održava u Kongresnoj Palati razgovarali su o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan.

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret "Zapadni Balkan i EU".

Vučić je izjavio da će nam Plan rasta za Zapadni Balkan omogućiti da dodatno koristimo bližu saradnju unutar samog regiona i sa Evropskom unijom.

- To nas približava velikom tržištu od preko 400 miliona potrošača, uz pristup većem broju dobavljača roba i usluga, nižim troškovima proizvodnje i jednostavnijim načinima trgovanja - naveo je Vučić.

Kako je istakao, osim toga, tu i potencijali za otvaranje novih radnih mesta, niže cene, bolji kvalitet, bezbednost i širi izbor proizvoda i usluga, više inovacija, istraživanja i razvoja, mobilnost preduzeća i pojačana ekonomska aktivnost.

- Zato je za Srbiju ključno ubrzanje integracija u oblasti zelenih koridora, ocenjivanje usaglašenosti i jedinstveno tržište plaćanja u evrima, sa krajnjim ciljem da naši građani imaju koristi od ove saradnje - naglasio je Vučić na Instagramu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    29. februar 2024 | 11:21

    Mnoge oci su uprte u predsednika Vucica i ukazana mu je velika cast prilikom dolaska u Tiranu na Samit o evrointegracijama Zapadnog Balkana

  • Milan

    29. februar 2024 | 12:11

    Vučić će, kao i do sada, u potpunosti zastupati interese Srbije.

  • Klara

    29. februar 2024 | 11:14

    Očekujemo lepe vesti nakon završetka sastanka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>