• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlahović: Živimo u u vremenu polikriza, KBF će ponuditi rešenja

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Centralna tema Kopaonik biznis foruma je "Novi globalni kontekst - izazovi neizvesne budućnosti".

  • 0
Aleksandar Vlahović Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je na jučerašnjem otvaranju 31. Kopaonik Biznis Foruma, da "živimo u neizvesnom vremenu, odnosno u vremenu polikriza", i najavio da će na Forumu biti ponuđena rešenja kako da se one prevaziđu.

Vlahović je za Tanjug istakao da te različite krize, izazvane različnim faktorima, imaju različita rešenja.

- Došlo je do geopolitičke podele, do geoekonomske fragmentacije i to je sve suprotno u odnosu na čitav period globalizacije koji je trajao nekoliko decenija - istakao je Vlahović.

On je podsetio da je centralna tema Kopaonik biznis foruma Novi globalni kontekst - izazovi neizvesne budućnosti.

- Iz centralne teme izvešćemo čitav niz pojedinačnih diskusija koje se odnose ne samo na pojedine industrije unutar naše zemlje i zapadnog Balkana, već i neke društvene teme, društvena pitanja koje su od vitalnog značaja za privredni, ali i društveni razvoj - rekao je Vlahović.

Kaže da ratovi u Ukrajini i Bliskom istoku, kao i kriza u Sueckom kanalu dodatno povećavaju pritisak na ekonomiju i povećavaju rizike budućeg rasta svetske ekonomije.

Pošto je Srbija deo Evrope, možemo očekivati te negativne uticaje i na privredna kretanja u Srbiji, ističe Vlahović i napominje da će učesnici Foruma kroz 36 panela pokušati da rasvetle kakva bi mogla u budućnosti da bude ekonomska politika Srbije, pre svega, kaže, fiskalne politike.

- Kopaonik biznis forum je platforma za razgovore, za razmenu različitih mišljenja, argumentovanih stavova, kritika i on zaista treba da posluži. Takva platforma je dragocena za konačno definisanje ekonomske politike u našoj zemlji, ali i na Zapadnom Balkanu s obzirom na to da je Kopaonik biznis forum regionalni događaj i da je odavno prerastao nacionalne okvire -napomenuo je predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Vlahović ističe da je Srbija u 2024. godinu ušla sa povoljnim makroekonomskim agregatima, kao i da je budžetski deficit je bio niži od planiranog, što, kako ocenjuje, svedoči o povoljnim povoljnim tokovima u našem spoljno-trgovinskom bilansu.

- Ostvaren je izuzetno visok priliv direktnih stranih investicija. Kapitalne investicije su već godinama unazad na nivou od nekih 4,5 milijardi evra godišnje i to je sve dobro. Ono što je loše to je da domaće privatne investicije iz godine u godinu stagniraju. Što znači da se mora uraditi nešto na unapređenju privrednog ambijenta, na unapređenju kvaliteta i nezavisnosti institucij - napominje Vlahović.

Ocenjuje da treba raditi i na unapređenju i pravosudnih institucija jer se, kaže, pokazalo da se tu kriju rizici ulaganja pre svega domaćih privatnih investitora.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>