• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Švajcarska smanjila inflaciju, pa objavila gubitak od 21,6 milijardi evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, stroža monetarna politika isplatila se inflaciji u Švajcarskoj, koja je znatno niža nego u susednim zemljama

  • 1
švajcarska narodna banka, SNB Foto: Shutterstock

Švajcarska nacionalna banka (SNBN.S), objavila je godišnji gubitak od 3,2 milijarde švajcarskih franaka (3,62 milijarde dolara) za 2023, pošto ju je prelazak na pozitivne kamatne stope skupo koštao i značio da ne može da isplati dividendu drugu godinu zaredom.

SNB je postala poslednja centralna banka koja je prijavila gubitke jer su ih više kamatne stope uvedene za borbu protiv inflacije primorale da plate milijarde komercijalnim zajmodavcima.

Nemačka centralna banka je prošlog meseca saopštila da je izgubila 21,6 milijardi evra prošle godine, izbrisavši skoro sve svoje rezerve, dok je njena holandska banka izgubila 3,5 milijardi evra.

Za SNB, dobici ostvareni od njenog zlata i kamate plaćene na hitne zajmove odobrene tokom spasavanja Credit Suisse nisu bili dovoljni da nadoknade troškove strože monetarne politike centralne banke. SNB je 2022. godine izašla iz negativnih kamatnih stopa i od juna prošle godine plaća kamatu od 1,75 odsto komercijalnim bankama koje joj polažu novac preko noći. Iako su depoziti po viđenju opali poslednjih meseci, cifra je iznosila 478,5 milijardi franaka, pokazali su podaci u ponedeljak.

Stroža monetarna politika isplatila se inflaciji u Švajcarskoj, koja je znatno niža nego u susednim zemljama. Najnovije čitanje u ponedeljak pokazalo je da su švajcarske cene porasle za 1,2 odsto u februaru, što je najsporiji tempo u skoro dve i po godine. Profit SNB-a takođe je pogođen snažnijim švajcarskim frankom prošle godine, nusproizvodom viših kamatnih stopa, kao i niže švajcarske inflacije.

Dobit od stranih obveznica i akcija SNB-a u vrednosti od blizu 700 milijardi franaka smanjena je na 4 milijarde franaka nakon što su dobici od dividendi, kamata i vrednovanja pogođeni za 58 milijardi franaka u gubicima vezanim za kurs.

Rezultat za 2023. godinu, koji je potvrdio privremenu prognozu SNB-a u januaru, bio je poboljšanje u odnosu na rekordni gubitak od 132,5 milijardi franaka iz 2022. Ali to nije bilo dovoljno da se dozvoli dividenda akcionarima ili švajcarskim centralnim ili regionalnim vladama drugu godinu u red. To je bio tek treći put da SNB nije isplatio dividendu u poslednje 32 godine. Ipak, malo je verovatno da će gubitak uticati na monetarnu politiku, s obzirom da je predsednik Tomas Džordan, koji je najavio odlazak u petak, zbog objave najnovije odluke o stopi 21. marta.

- Ne verujem da će neplaćanje dividendi dovesti do političkog pritiska na SNB, jer je uspeh njene monetarne politike toliko očigledan - rekao je Karsten Junius, ekonomista J.Safra Sarasin.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    6. mart 2024 | 19:27

    Pisac ovog teksta je malo pobrkao loncice. Mesa Svajcarsku i Nemacku. 21 Miliarda gubitka prvo Svajcarska pa zatim Nemacka. A sto se inflacije tice u ove lazi veruju oni koji ne zive u Svajcarskoj. Sve je poskupljalo 20% do 30% a inflacija samo 2%?.... A Naj aznije stavke ka sto je stan, zdravstveno osiguranje .... nisu uzete u obzir. Pa i njihove novine pisu "velika nauka" ili hokus pokus pri obracunu inflacije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>