• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Siniša Mali: Cilja nam je da 2027. godine prosečna plata bude 1400 evra, a penzija 650

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za danas je najavljen i dolazak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić

  • 3
Siniša Mali KBF Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Kopaonik biznis forum (KBF), 31. po redu, danas je zvanićno otvoren, a posle uvodnog govora Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, koji je organizator KBF, učesnicima će se obratiti guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Za danas je najavljen i dolazak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

KBF će do 6. marta okupiti više od 1.500 učesnika, a do srede će biti održano 35 panela, tri posebne sesije i četiri specijalna događaja.

U okviru centralne teme foruma "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“, razgovaraće se i o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike.

- Država vodi računa o svakom dinaru. Nećemo bacati novac. Mnoge zemlje su vodile politiku tako što su se zaduživali. I smo smo, nemogu da kažem, ali smo ulagali mnogo i uspeli smo da sačuvamo dug u BDP-u i nikada nećemo preći tih 60 odsto, što je i cilj i dogovor. Mi smo ispod prosekai na dobrom putu. Ono što je meni posebno važno i ponosim se time, reki smo 2020. godine kada se desila kriza zbog Korona virusa, rekli smo odmah da moramo da sačuvamo mala preduzeća. Kad se jednom malo preduzeće zatvori, oni se na tržište ne vraćaju. Zato smo milijarde uožili u to. Imamo rekordno nisku stopu nezapolenosti, iako smo mala država - rekao je on.

- Zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije i ogromnim stimulansima za razvoj naše ekonomije, mi smo 2018. polagano ubrzavali, 2019. još više ubrzavali, međutim desila se 2020. kada je krenula pandemija i upravo ka tim stopama rasta hoćemo da se vratimo, od šest i sedam odsto- istakao je Mali.

- Danas imamo 9,1, prosek 9,6 zaposlenosti, dok je ranije bilo 12 odsto. Svaki četvrti čovek je bio bez posla, a sada imate najveći broj zaposlenosti ikada.

Plate

- Nama je prošle godine bio cilj zbog inflacije, da kroz povećanje zarade sačuvamo realni dohodak, krozplate i penzije. Plate će 2025 godine u decenru biti preko 1000 evra. Plate su prošle godine bili 2,4 u plusu, a penzije 8,7 u plusu. Borili smo se za povećanja, samo da bi povećali standard života građana Srbije - istakao je ministar.

Siniša je istakao da je gkavni cilj da se nastavi povećanje zarada kao i zaposlenosti.

- Moramo da budemo oprezni zbog fabrika. Nikako nam ne odgovara da se fabrike zatvore i odu iz zemlje. Dolaze investitori, raste nam izvoz, i zapošljavaju se naši građani - rekao je on.

Siniša je rekao da je Srbija uspešno izašla na kraj sa krizama koje su je zadesile.

- Mi smo rekli da ćemo imate najviše investicija, i to je tako. To je dovelo da rasta zaposlenoisti i BDP-a- istakao je on.

Kako je ministar rekao, Srbija je u velikoj konkurenciji, te da je dobila priliku da bude domaćin ESPO-u.

- To je velika prilika za nas. Moramo da iskoristimo tu priliku. Očekujemo 3 miliona posetilaca. Ničenovi grad u koji će se uložiti 2 milona. Jedna investicija vuče drugu. Naš plan je vezan za celu Srbiju - dodao je on.

Siniša je otkrio i kakav je plan Srbije,

- Cilj nam je da 2027. godine u decembru, prosečna zarada iznosi 1400. evra, minimalna zarada 650 evra, a penzija 650 evra - istakao je on.

On je rekao da će tome doprineti projekat Skok budućnost - Srbija 2027.

- U pitanju je upravo ta želja da se vratimo u zone visokog rasta naše ekonomije. Mi smo prošle godine prvi put prešli tu granicu od 69 milijardi evra kada je reč o vrednosti našeg BDP-a. Ove godine planiramo rast od 3,5 odsto, naredne godine četiri odsto. Mi smo prošle godine uprkos svim izazovima, kada je jedna Nemačka ostvarivala negativne stope rasta, imali privredni rast Srbije od 2,5 odsto. Očuvala svoju makroekonomsku stabilnost i sa stopama rasta koje sam naveo - da, realno je da mi idemo preko 90 milijardi evra vrednosti BDP 2027. godine - rekao je Mali.

Siniša je istakao da uskoro stižu dva aviona za Aero Srbiju, te će Srbija imati tri linije za Kinu, što je i te kako značajno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>