• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pramen kose, kutnjaci i donji veš: Za ove stvari poznatih davale su se "ozbiljne pare" na aukcijama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre više od 18 vekova održana je aukcija na kojoj je prodata jedna neverovatna stvar

  • 0
Poznati aukcije Foto-kolaž: Profimedia

Aukcija se definiše kao javna prodaja na kojoj se roba ili imovina prodaje kupcu koji ponudi najviše novca. Ono što se prodaje često ima početnu cenu a konačnu određuje onaj ko je spreman da da najviše para iz sentimentalnih, praktičnih ili nekih drugih razloga.

Tako je "Salvator Mundi" Leonadra da Vinčija najskuplja slika ikada prodata za cenu od nešto više od 450 miliona dolara 2017. godine. Ferrari 250 GTO Berlinetta iz 1962. godine prodat je za 48 miliona dolara i tako postao najskuplji automobil ikada prodat na aukciji.

Neke stvari koje se prodaju na aukcijama širom sveta možda nemaju umetničku ili praktičnu vrednost ali evidentno je da imaju sentimentalnu.

Jedna od njih je i kutnjak Džona Lenona koji je prodat za 31.ooo dolara. Legendarni pevač je svoj zub još 1962. godine poklonio svojoj kućnoj pomoćnici Dot. Zub je bio u njenoj porodici sve do 2011. godine kada je prodat jednom kanadskom zubaru.

Rendgenski snimci Merilin Monro prodati su za 45.000 dolara. Snimci karlice i grudnog koša koji su nastali 1954. godine prodati su na aukciji u Las Vegasu.

Merilin Monro x zraci Foto: Julien's Auctions / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prezervativ star 200 godina dostigao je cenu od 460 funti. Veruje se da je profilaktik, napravljen od ovčijih creva, pripadao osobi koja je bila veoma bogata. Ovaj predmet izazvao je veliko interesovanje kupaca i svojevrsni "rat nadmetanja" tokom aukcije.

Posle smrti čuvenog Marka Aurelija i posle vladavine njegovog okrutnog sina Komoda, pretorijanska garda je odlučila da postavi novog cara na čelo carstva. Nekoliko meseci kasnije novi car je ostao bez glave i pretorijanci su ovog puta odlučili da ponude carstvo onome ko da najviše novca. Aukcija se dogodila 193 godine nove ere a novi "vlasnik" prestola i celog carstva postao je Didije Julijan, plativši 25 hiljada sestencija svakom članu garde što je u ono vreme bila suma za koju je moglo da se kupi 10 konja.

Dok je u II veku prodato carstvo, u XXI je prodat donji veš jedne carice. Viktorija, kraljica Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Irske i carica Indije ostavila je iza sebe veliko materijalno dobro, među kojima je i par njenog donjeg veša. Na aukciji održanoj 2015. godine ovaj komad garderobe je prodat za 16.300 dolara. Veš je bio u odličnom stanju a na struku obima 114 centimetara nalazi se izvezena kraljevska insignija VR - Victoria Regina.

Kraljica Viktorija gaće Foto: Courtesy of Hansons/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Još jedan "monarh" je bio predmet aukcije. Uvojci kose kralja rok end rola Elvisa Prislija prodati su na aukciji 2002. godine za neverovatnih 115.000 dolara. Njegov lični frizer godinama je skupljao kosu legendarnog pevača koju je nekoliko decenija posle Elvisove smrti lepo unovčio.

Elvis Prisli kosa Foto: Hansons/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pramen Če Gevarine kose – koji je operativac CIA-e uklonio nakon što je revolucionar ubijen 1967. – kupljen je na aukciji za 100.000 dolara 2007. godine. Bil Batler, prodavac knjiga u Teksasu, drži ga izloženog u svojoj radnji.

Glumac Rasel Krou odlučio je da proda svoje kostime i drugu memorabiliju iz čuvenih filmova u kojima je igrao. Tako je 2018. na aukciji prodat štitnik koji je nosio kada je glumio boksera, za fantastičnih 7.000 dolara. 

Rasel Krou štitnik Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Bivši predsednik SAD ranjen je u pokušaju atentata 1981. godine. Bočica sa njegovom krvlju za koju se pretpostavlja da je iz tog perioda prodata je na aukciji 2012. godine za 3,550 dolara. Kupio je anonimni kupac koji je posle lavine kritika, donirao bočicu fondaciji bivšeg predsednika.

Čuveni kauboj i simbol američkog mačizma Džon Vejn počeo je da nosi tupe 1948. godine. Na aukciji održanoj 2013. godine prodat je jedan od tupea iz njegove kolekcije za 6.250 dolara. Tupe je napravljen od ljudske kose i davao je glumcu veoma prirodan izgled.

Ovi primeri samo još jednom ilustruju da svaka roba ima svog kupca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>