• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemci gase 170 radnih mesta u Sloveniji: U BiH grade "zver" od skoro 20 miliona €, i otvaraju preko 700 mesta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako su naveli, oni planiraju dalji rast u toj oblasti, ali u Sloveniji su ograničeni prostorom i zaposlenima

  • 0
posao, karijera Foto: Shutterstock

Kompanija "Mahle Electric Drives Slovenia", koja je deo nemačke grupacije Mahle i zapošljava oko 1.800 ljudi u Sloveniji, ove godine će smanjiti broj zaposlenih za 170. Kako su objasnili, optimizuju proizvodnju, i program proizvodnje startera sele u Bosnu i Hercegovinu, u fabriku koja se nalazi u Aleksandrovcu kod Banjaluke.

Pomenuta kompanija je prethodno prilagodila proizvodnju u Sloveniji, a broj zaposlenih je smanjen već 2020. godine. Slično kao i Mahle Electric Drives Slovenija, i druge kompanije svoju "neisplativu" proizvodnju sele u BiH, navodi slovenački 24ur.com, a prenosi BiznisInfo.

U "Mahle Electric Drives Slovenia" se sve više fokusiraju na proizvode za električnu mobilnost, kao što su motori za vožnju električnih vozila.

- Razvili smo proizvod koji konkuriše na najvećem svetskom tržištu. Još jedna nominacija bila bi velika pobeda, ne samo za lokaciju u Šempetru kod Gorice, već i za region i celu Sloveniju - rekao je u razgovoru za Delo Uroš Rutar iz šempetrske kompanije.

Kako su naveli, oni planiraju dalji rast u toj oblasti, ali u Sloveniji su ograničeni prostorom i zaposlenima.

- Naš najveći kupac je industrija traktora. Veoma smo uspešni u industrijskom radu. Ako danas kupite evropski ili severnoamerički traktor, postoji 85 odsto verovatnoća da će se ovde proizvoditi dva ključna proizvoda – dodao je Rutar.

BiznisInfo.ba je ranije pisao da je kompanija Mahle izgradila veliku fabriku u Aleksandrovcu. Radovi su privedeni kraju pre nekoliko meseci. Ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Bosni i Hercegovini.

Površina objekta je impresivnih 26.040 kvadratnih metara, a sadrži savremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse. Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić rekao je ranije da je reč o investiciji od skoro 20 miliona evra, prenosi Poslovni.hr.

On je tada rekao da na području opštine Laktaši dugi niz godina posluje nemačka kompanija Mahle, te da bi u novoj fabrici trebalo da bude zaposleno preko 700 radnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>