• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budućnost je stigla pa lagano nestaje: Vodi se borba protiv masovne prodaje mesa napravljenog u laboratoriji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sedam amaričkih saveznih država razmatralo je zakone kojima bi se zabranila distribucija ili prodaja mesa proizvedenog u laboratoriji

  • 1
Meso iz laboratorije Foto: Shutterstock/Frame Stock Footage

Američki republikanci imaju novu metu: meso napravljeno u laboratoriji. Najmanje sedam saveznih država razmatralo je zakone od početka ove godine, kojima bi se zabranila distribucija ili prodaja mesa proizvedenog u laboratoriji, izvestio je u nedelju Fajnenšel tajms. U svim ovim državama, republikanci vode napad.

Jedan od najistaknutijih primera je Florida, gde je guverner Ron DeSantis izrazio protivljenje mesu napravljenom u laboratoriji.

Oba doma državnog zakonodavstva usvojila su u februaru zakon kojim se zabranjuje prodaja mesa napravljenog  u laboratoriji, iako nije jasno da li će DeSantis potpisati tu meru kao zakon, piše Tajms. Druge države, kao što su Arizona i Tenesi, razmatraju slične zakone.

Neki od zakona kažu da meso napravljeno u laboratoriji — poznato i kao kultivisano meso — ugrožava trenutnu poljoprivrednu ekonomiju država. U verziji predloga Arizone iz februara, na primer, više puta se pominje stočarsku industriju ove države.

- Proizvodnja i prodaja životinjskih proizvoda uzgojenih u laboratoriji, uzgojenih od ćelija, preti da naškodi korisnicima zemljišta od poverenja u Arizoni i najvišem i najboljem korišćenju državnog fonda, što uključuje davanje u zakup zemljišta državnog fonda rančerima za ispašu stoke za finansiranje javnih škola i drugih javnih ustanova- navodi se u delu predloga zakona. Ako se usvoji, zakon bi stvorio građansku kaznu do 25.000 dolara za prodaju ili proizvodnju mesa uzgojenog u laboratoriji u Arizoni.

Drugi zakonodavci su izvršili indirektnije napade na meso napravljeno u laboratoriji. Kongresmen države Tenesi Bad Halsi rekao je na saslušanju u martu da bi zagovornici mesa napravljenog u laboratoriji „verovatno voleli da jedu bube sa Bilom Gejtsom“, navodi Tajms. Meso napravljeno u laboratoriji pravi se od ćelija životinja koje se obično konzumiraju u SAD, kao što su piletina, govedina i riba.

Startapi koji se bave laboratorijskom proizvodnjom mesa godinama obećavaju meso koje neće podrazumevati klanje životinja. U SAD, dva glavni igrači u ovoj oblasti su Upside Foods i Good Meat, laboratorijski odsek za meso Eat Just, kompanije poznate po mešavini za kajganu na bazi mung pasulja.

Ali uprkos stotinama miliona dolara u finansiranju – uključujući velika imena poput Bila Gejtsa i Džefa Bezosa – startapovi za meso napravljeno u laboratoriji nisu spremni da započnu masovnu prodaju svojih proizvoda. Prošle godine, na primer, Upside Foods se udružio sa jednim restoranom u San Francisku kako bi poslužio piletinu napravljenu u laboratoriji.

Neki stručnjaci su za The Counter 2021. godine rekli da je masovna proizvodnja mesa napravljenog u laboratoriji u suštini nemoguća za startape koji koriste trenutni pristup, koji uključuje uzgoj mesnih ćelija u velikim kontejnerima zvanim bioreaktori.

Tehnologija se već dugo koristi za kultivisanje malih serija ćelija u medicinskom svetu — za proizvodnju vakcina, na primer — ali je teško proizvesti mnogo veće količine ćelija koje bi bile potrebne hamburgerima ili da se napune kutijama pilećih nagetsa, kažu stručnjaci a prenosi Biznis Insajder.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    4. april 2024 | 08:59

    AKo nam je buducnost vestacka hrana, bolje da je nema...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>