• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbogatiji Rusi postali još bogatiji, prvi među njima Vagit Alekperov ima 28 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najimućniji državljani Rusije uvećali su 2023. svoje bogatstvo za 72 milijarde dolara i ukupno su "teški" 577 milijardi

  • 2
Vagit Alekperov Foto: Profimedia/ddp USA/TASS

Ni rat im ništa ne može: Najbogatiji Rusi - postali su još bogatiji, ako je suditi po podacima koje je o ruskim milijarderima objavio Forbs, a preneo hrvatski portal Index.

U prošloj godini najimućniji državljani Ruske Federacije uvećali su svoje bogatstvo za 72 milijarde dolara i ukupno su "teški" 577 milijardi. Najbogatiji je među njima je Vagit Alekperov. 

Imetak nekadašnjeg prvog čoveka Lukoila, Alekperova, porastao je s 20.5 milijardi dolara na 28.6 milijardi dolara u 2023. Alekperov, koji je sada 59. najbogatiji čovek na svetu, preuzeo je prvo mesto ruske "top liste" od sada sedmoplasiranog Andreja Meljničenka koji se obogatio na đubrivu i čija je vrednost pala s 25.2 milijardi dolara na 21.1 milijardu.

Leonid Mihelson, šef ruskog proizvođača prirodnog gasa Novatek, našao se na drugom mestu Forbsove liste. Njegovo bogatstvo naraslo je za 5.8 milijardi dolara na ukupno 27.4 milijardi dolara.

Ekonomski magazin objavio je nedavno da u svetu ima 2.781 milijarder, a da većinu bogatstva drži prvih 20 na listi.  "Bogatiji su nego ikad, ukupno vrede 14.2 biliona dolara, što je povećanje od dva biliona dolara u odnosu na 2023.", objavio je Forbes.

Ovaj magazin je pre rata između Ruske Federacije i Ukrajine, 2021. procenio ukupno bogatstvo ruskih milijardera na 606 milijardi dolara.

Mnogi ruski milijarderi postali su meta zapadnih sankcija jer je Zapad nastojao da kazni predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i njegove bliske saradnike zbog rata u Ukrajini. Njihovo ukupno bogatstvo palo je na 353 milijarde dolara u 2022. godini, ali se - samo dve godine kasnije - očigledno oporavilo.

Putin se više puta hvalio da zapadne sankcije nisu uspele da unište rusku ekonomiju i isticao da se ruska privreda prošle godine širila brže (s rastom BDP-a od 3.6 posto), od bilo koje zemlje iz grupe G7 koje su u velikoj meri odgovorne za sankcije.

I zaista, ruska ekonomija se naglo oporavila nakon pada 2022, ali se rast oslanja na državno finansiranu proizvodnju oružja i  municije za rat u Ukrajini, čime se prikrivaju problemi koji onemogućavaju poboljšanje životnog standarda.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ove godine očekuje rast ruskog BDP-a od 2.6 posto, ali predviđa lošu prognozu za ekonomiju u budućnosti zbog odliva ljudi i nedostupnosti tehnologije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>