• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako da ne izgubite kaparu, ako vam banka odbije kredit za stan?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vaš novac je na sigurnom i ne morate, žargonski rečeno, da razbijate glavu mislima ,,da li ćete ostati bez ušteđevine koju ste godinama skupljali"

  • 2
Nekretnine stan novac evri pare par razmislja kupovina nekretnina stana Foto-kolaž: Shutterstock, A.Nalbantjan

Prvi preduslov da banka krene u razmatranje odobravanja stambenog kredita jeste kreiranje predugovora sa vlasnikom nekretnine. I dok ima onih prodavaca koji ne traže kaparu, ipak je češći slučaj da ćete se predugovorom obavezati da "založite" novac u iznosu od 10 odsto od dogovorene sume. Međutim, ono što se sa pravom pitate jeste ,,kako da ne izgubite kaparu, ako vam banka odbije kredit?". Odgovor se krije u klauzuli.

Naime, važno je da se prilikom tzv. "rukovanja" sa vlasnikom, dogovorite i za klauzulu koja će stajati u predugovoru, a štiti i prodavca i vas. Odnosno, vaš teško prikupljen novac.

Tom klauzulom jasno definišite da će vam se kapara vratiti u slučaju da vam banka odbije zahtev za kredit, kao i da je prodavac dužan da vam vrati udvojenu (odnosno duplu kaparu) u slučaju da u nekom trenutku odluči da ne želi da proda stan.

Vaš novac je na sigurnom i ne morate, žargonski rečeno, da razbijate glavu mislima ,,da li ćete ostati bez ušteđevine koju ste godinama skupljali".

Ipak, priznajemo, ovo je samo prvi korak. Kako je Telegraf Biznis već pisao, nakon što sklopite predugovor, banka šalje procenitelja kom je dužnost da proceni stanje nekretnine i donese odluku da li je dogovorena cena realna. Zašto je to važno prilikom odobrenja kredita možete pročitati ovde.

Ako sve prođe kako treba, a u pitanju je vaša prva nekretnina, preostaje vam da prikupite sva neophodna dokumenta kako biste se oslobodili od PDV-a ili poreza na prenos apsolutnih prava, u zavisnosti od toga da li ste kupili nekretninu u novoj ili staroj gradnji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spartan

    5. april 2024 | 17:11

    ..a prodavca štitite kako..?..i na koji način je obeštećen ukoliko čeka mesec dana i ne dobije ni dinara..?..stvarno pišete paušalno..bez ikakve veze sa praksom..puka teorija jednostrano napisana iz ugla kupca..kao da ne postoji druga strana..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>