• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemljotres na tržištu nekretnina u Kini: Posle Evergrandea, likvidacija preti Šimao grupi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Finansijski problemi Šimaoa počeli su u julu 2022. Akcije kompanije su u ponedeljak pale preko 14% na berzi u Hong Kongu, nakon što su pale skoro 40% ove godine

  • 0
Shimao Group Foto: Shutterstock

Šangajski gigant u oblasti nekretnina, Šimao Group, saopštio je u ponedeljak da je primio zahtev za likvidaciju od strane jedne banke u vlasništvu zvaničnog Pekinga. Poverioci ove kompanije žele da povrate svoj novac koji su uložili u problematičnu građevinsku grupaciju.

Ovo je drugi put da za manje od godinu dana investitori povlače svoja sredstva u industriji koja je nekad bila simbol kineskog razvoja. Prvi put je takav zahtev bio suštinski "potpis" na "smrtnu presudu za kompaniju Evergrande.

Telegraf Biznis već je pisao o tome da je Dojče banka bila spremna da podnese zahtev za likvidaciju protiv Šimao Grupe.

Zahtev za likvidaciju podnela je kineska"Construction banka" 5. aprila u Hong Kongu. "Zahtev je u vezi sa finansijskom obavezom kompanije u iznosu od približno 1.579,5 miliona honkonških dolara (204 miliona američkih dolara)", navodi se u saopštenju Shimao group koje prenosi CNN.

Kompanija specijalizovana za nekretnine saopštila je da je "žestoko osporiti zahtev" i nastaviti da radi na offshore restrukturiranju koje maksimizira vrednost za svoje akcionare. "Kompanija smatra da zahtev ne predstavlja kolektivne interese ofšor poverilaca kompanije i drugih zainteresovanih strana", navodi se u objavi.

Shimao Group Foto: Shutterstock

Finansijski problemi Šimaoa datiraju od jula 2022. godine, kada nije uspeo da plati kamatu i glavnicu na obveznicu od 1 milijarde dolara. Akcije kompanije su pale preko 14% na berzi u Hong Kongu u ponedeljak, nakon što su pale skoro 40% ove godine.

Masivni sektor nekretnina u Kini upao je u probleme nakon što je vlada u 2020. godini zauzdala prekomerno zaduživanje developera u pokušaju da predupredi pucanje "balona" na tržištu nekretnina. Od tada, desetine kineskih kompanija su prestale da vraćaju svoje dugove.

Industrija je postala teret za širu ekonomiju, koja se bori sa sporim oporavkom od tri godine pandemijskih blokada i niza prepreka, od rekordno visoke nezaposlenosti mladih do sve većeg finansijskog stresa lokalnih vlada.

U januaru, Evergrande, najzaduženiji svetski developer nekretnina i simbol krize u kineskoj nekretninskoj industriji, dobio je nalog za likvidaciju od strane suda u Hong Kongu. Još uvek postoje pitanja o tome kako će kolaps Evergrandea uticati na investitore, hiljade radnika i kupce stanova koji čekaju na svoje stanove.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>