• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Rezultat Regionalnog čelendž fonda: 11 obrazovnih ustanova u Srbiji dobilo finansijsku podršku

Vreme čitanja: oko 5 min.

Fond finansira infrastrukturu, opremu i savetodavne usluge za srednje stručne škole kao i druge strukovne akademije

  • 0
Dobitnici grantova Foto: Marko Petrović

Jedanaest novih projekata stručnog obrazovanja i obuke iz Srbije danas je dobilo pismo o nameri finansijske podrške. Ceremoniju dodele sredstava organizovao je Regionalni čelendž fond (RCF) u Beogradu koji unepređuje održivu Konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana na putu ka jedinstvenom tržištu EU. Fond finansijski podržava obrazovanje u nastojanju da se u saradnji sa partnerskim kompanijama odgovori na potrebe privrede za specijalizovanom radnom snagom.

Fond finanasiraju vlade Nemačke i Švajcarske te su ceremoniji prisustvovali i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i njegova ekselencija Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji.

- Cilj je da se finansiraju i promovišu pristupi u stručnom obrazovanju koji će biti zasnovani da dvojnom obrazovanju. Švajcarska se pridružila ovom fondu i sufinansira ovaj treći poziv za dostavljanje ponuda - rekao je ambasador Švajcarske u Srbiji, Urs Šmid.

- U tri dosadašnja otvorena poziva RCF je izdvojio 11,24 miliona evra za podršku ukupno 27 projekata stručnog obrazovanja i obuke iz Srbije, sa 137 partnerskih preduzeća - rekao je Frider Verman, vođa projekta u Jedinici za upravljanje Fondom.

- Ostajemo posvećeni ekonomskom rastu Srbije kroz ulaganje u unapređenje veština i znanja mladih, kako bismo stvorili kadrove spremne za posao, koji su potrebni komanijama ovde - istakao je Verman.

Ambasador Šmid je naglasio da bi ovom prilikom želeo da ohrabri sve predstavnike obrazovnih institucija i ustanova kao i partnerskih kompanija da iskoriste ove prilike koje nudi RCF.

- Ovaj Fond finansira infrastrukturu, opremu i savetodavne usluge za srednje stručne škole kao i druge strukovne akademije i stvara mesta za praksu, odnosno obuku zajedno sa partnerskim kompanijama. Ovime Fond stvara jake podsticaje za obrazovne ustanove i kompanije da sarađuju te da usklade obrazovnu ponudu sa potrebama tržišta rada - rekao je ambasador Šmid.

- Uključivanje kompanija u kooperativno odnosno dualno stručno obrazovanje mladima donosi mnogo koristi. Ovo omogućava mladima da mogu da se školuju za zanimanja koja se traže na tržištu rada kao i da veštine koje nauče zaista budu relevantne i u skladu sa najnovijim tehnologijama koje se koriste u kompanijama - dodao je ambasador.

Mirjana Kovačević ispred Privredne komore Srbije poručila je da ih raduje što struktura kompanija iz Srbije koje učestvuju, odražava prioritetne grane srpske privrede.

- Uključivanje kompanija u kooperativno odnosno dualno stručno obrazovanje mladima donosi mnogo koristi. Ovo omogućava mladima da mogu da se školuju za zanimanja koja se traže na tržištu rada kao i da veštine koje nauče zaista budu relevantne i u skladu sa najnovijim tehnologijama koje se koriste u kompanijama - dodao je ambasador.

Mirjana Kovačević ispred Privredne komore Srbije poručila je da ih raduje što struktura kompanija iz Srbije koje učestvuju, odražava prioritetne grane srpske privrede.

- Koje su atraktivne za strane i domaće investicije i koje zapošljavaju veliki broj ljudi, poput mašinske industrijske proizvodnje i obrade metala, poljoprivrede i prehrambene tehnologije, IT, ugostiteljstva i slično. Ovo svedoči da se sredstva Fonda usmeravaju ka relevantnim segmentima srpske privrede, podstičući dalji održivi rast i potencijal za uključivanje uregionalno i evropsko tržište - rekla je direktorka Poslovne akademije i rukovoditeljka Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji dodala je da ja RCF predstavlja važnu sponu između škola i kompanija.

- Usklađivanjem ponude stručnih škola sa potrebama kompanija. Ovo je moguće samo ako se institucije stručnog obrazovanja i kompanije dogovore oko sadržaja obuke, i samo ako obrazovne ustanove imaju dovoljno sredstava da prenesu te nove sadržaje - objasnila je Anke Konrad.

Prošlog meseca je u okviru RČF, Medicinskom fakultetu u Novom Sadu zvanično uručen novi komad savremene tehnologije za obuku studenata medicine i farmacije, vredan blizu 200.000 evra.

- Nedavno sam mogla da se uverim u uspešnost rada Fonda. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 100 studenata je nabavkom važnog uređaja za instrumentalnu analizu dobilo mogućnost da stekne znanja i veštine koji su im potrebne za rad u farmaceutskim kompanijama. To je bilo moguće samo kroz saradnju sa privatnim sektorom, konkretno u ovom slučaju sa kompanijama Hemofarm, Carnomed i Mihajlović Analytics. Ovo je važan doprinos snabdevanju Srbije lekovima i jačanju kapaciteta u oblasti istraživanja i inovacija - zaključila je ona.

Strateški razvoj obrazovanja

- Regionalni čelendž fond upravo podržava strateški razvoj obrazovanja mladih Republike Srbije. Ovo podrazumeva učenje na savremenoj opremi. Kroz  dualni model obrazovanja mi imamo obrazovanje na dva nivoa - na nivou srednjeg i na nivou visokog obrazovanja. Ono što me raduje je šo je ovaj treći poziv rezultirao ishodom da 11 srednješkolskih i visokoškolskih institucija dobije ova sredstva. Čak 45 obrazovnih institucija se prijavilo - navela je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija.

- Treća razvojna komponenta su trejning centri gde mladi mogu da uče u realnom radnom okruženju u kompanijama kroz učenje kroz rad, zapravo mogu da uče i u trejning centrima. Ovo je podrška ne samo dualnom obrazovanju već pordška i neformalnom obrazovanju, odnosno obrazovanju odraslih, da te obuke budu relevantne u skladu sa tržištem rada - dodala je Grujić.

Gospođa Grujić je istakla da u vremenu u kome živimo mladi moraju da imaju kompetencije a ne samo teorijska znanja.

- Da bi imali kompetencije kao sinergije između znanja, veštine, sposobnosti i stavova mi otvaramo vrata kompanija i dajemo im mogućost da uče na savremenim mašinama u trejning centrima. Kada na ovaj način opremimo trejning centre, to znači da se ta sinergija između teorijskih i praktičnih znanja odvija u realnom okruženju uz veliku podršku nastavnika iz obrazovnog sistema ili instruktora iz kompanija. Takav model učenja je zapravo novi način učenja koji naglašava da obrazovanje ne zači samo sticanje teorijskih znanja; proces učenja kroz rad zapravo se na neki način samo inverzijom okrene i mladi nastave da rade kroz učenje i tako kod njih negujemo želju za celoživotnim učenjem a od toga zavisi njihova relevantna i uspešna karijera - zaključila je

Očekuje se da će novi RCF poziv za grantove biti otvoren na jesen ove godine i sve institucije za stručno obrazovanje i obuku iz Srbije biće pozvane da se prijave u partnerstvu sa kompanijama. Sve informacije o pozivu, propozicijama i rokovima, biće blagovremeno dostupne na stranici i društvenim mrežama projekta.

Ceremonija dodele nagrada okupila je predstavnike Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (ZB6 KIF), Privredne komore Srbije, Ambasade Nemačke, Nemačke razvojne banke (KfW), Švajcarske ambasade, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Ministarstvo prosvete, kao i obrazovne agencije, partnerske organizacije i institucije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>