• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska među najskupljim zemljama Evropske unije kada se gledaju cene hrane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad se govori o povrću - Hrvatska je apsolutni rekorder u Uniji s rastom od 12.9 posto u februaru ove godine na godišnjem nivou

  • 0
Radnja, rafovi Foto: Freepik

Hrvatska je četvrta u Evropskoj uniji po visini rasta cena hrane. Prema podacima Eurostata - statističke agencije EU, rast cena hrane u februaru ove godine u poređenju sa februarom 2023. iznosio je 2,7 posto u EU i 3,1 posto u evrozoni.

Neke države još nisu uspele da stave cene hrane pod kontrolu, a medju njima je i Hrvatska. Najveći rast cena hrane zabeležen je na Malti (7,3 posto), zatim u Grčkoj (6,5 posto), Španiji (5,4 posto), pa u Hrvatskoj (5,2 posto), navodi Index.hr.

Hrvatska je jedna od retkih evropskih zemalja koje još uvek imaju problem s rastom cena hleba i žitarica. Rekorder je Malta s rastom od 6,3 posto, zatim Slovačka sa 6 posto te Bugarska, Hrvatska i Poljska s 4,8 posto.

Prema rastu cena mesa, Hrvatska je treća u EU: rast na godišnjem nivou u februaru je iznosio 7,1 posto, najviše u EU nakon Bugarske (8,2 posto) i Rumunije (7,7 posto), dok je na nivou EU  taj rast bio 3,3 posto, na nivou evrozone 3,1 posto.

Cene voća snažno su rasle, 6,3 posto u EU i 5,2 posto u evrozoni. Najveći rast je imala Grčka (12,2 posto), zatim Kipar (12 posto), Slovačka (11,9 posto) i Italija (12,02 posto). I Hrvatska je imala snažan rast, 7,7 posto.

Kad se govori o povrću - Hrvatska je apsolutni rekorder u Uniji s rastom od 12,9 posto u februaru ove godine na godišnjem nivou. Rast je posebno velik ako se uporedi s prosekom EU, koji je iznosio 1,2 posto, i prosekom evrozone od 0,7 posto.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je za sporo smanjivanje stope inflacije okrivio sektor usluga, što je u suštini tačno, ali nije cela istina. Osim usluga, tvrdoglavosti inflacije u Hrvatskoj pridonosi i rast cena hrane.

- Osim turističke sezone koja će povećati ili usporiti pad inflacije, održavaće je i nagli rast plata zaposlenih u javnom sektoru. Za 240.000 zaposlenih praktično odjednom rastu plate i do 40 posto, a to će dovesti do jako velikog i naglog priliva novca koji će se početi trošiti... Iluzorno je očekivati da će trgovci početi snižavati cene u takvoj situaciji. Moguće je da će Hrvatska ostati jedna od dve države EU s najvećim rasom cena iako je na kraju prošle godine bila sedma, a početkom 2023. deseta- procenio je Vujčić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>