• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nemačka ekonomija je još uvek "noćna mora": Ovo su mogući razlozi

D. J.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kakve su dalje prognoze?

  • 0
Nemačka Foto: Shutterstock/hyotographics

Ekonomije Francuske i Nemačke su trenutno najlošije u Evropi, dok se smatra da je Velika Britanija umereno dobro. Sa druge strane, Španija i Italija idu u pozitivnom smeru. Kako navode inostrani portal, evropske kompanije suočavaju se sa sve težim poslovnim okruženjem, zbog rastuće inflacije, kao i viših troškova zaduživanja, jer kamatne stope i dalje ostaju neprijatno visoke.

Nekoliko kompanija u različitim industrijama moralo je da zaustavi ili odloži projekte, zbog troškova duga koji su brzo postali nedostupni. Ovo je takođe uticalo na kapitalne investicije i zapošljavanje. Na strani potrošača, sve veća inflacija izazvala je rast cena za razne potrepštine i usluge. Povećane kamatne stope su takođe povećale cenu hipoteka, ostavljajući potrošače manje raspoloživih prihoda.

Najnoviji "Vejl European Distress Indek" iz aprila 2024. godine, koji je intervjuisao 3.750 evropskih kompanija koje se kotiraju na berzi, otkrio je nekoliko ključnih uvida u korporativni sektor u nevolji na kontinentu.

Veil uzima u obzir 16 indikatora, koji se odnose na likvidnost, profitabilnost, rizik, procenu, investiciona i finansijska tržišta da bi izmerio nivoe nevolja u svim preduzećima. Posmatra pet tržišta, a to su celokupna Evropa, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija-Italija.

Ispitane su kompanije u 10 industrija, kao što su maloprodaja i roba široke potrošnje, industrija, zdravstvo, finansijske usluge, nafta i gas i još mnogo toga.

- Korporativni problemi se mogu definisati kao neizvesnost u vezi sa fundamentalnom vrednošću finansijske imovine, volatilnost i povećanje uočenog rizika. Takođe se odnosi na poremećaj normalnog funkcionisanja finansijskih performansi kompanije, uključujući njihovu sposobnost da ispune svoj dug, zahteve - navodi se u izveštaju za 2024. godinu.

Koje kompanije su bile "ranjivije"?

Naročito se činilo da postoji povećana ranjivost u sektorima sa visokim stepenom zaduženosti i kapitalno intenzivnim sektorima. Štaviše, manje kompanije su bile znatno izloženije kontinuiranom rastu kamatnih stopa, kao i nižem kreditnom rejtingu, što je dovelo do još veće nevolje. Industrije kao što su industrija, zdravstvo, maloprodaja i nekretnine su takođe bile u većoj nevolji.

Nemačka je bila najgore pogođeno tržište u Evropi, međutim, čini se da se druge važne ekonomije, poput Španije i Italije, oporavljaju u ovom aspektu.

- Slobodni problemi u Evropi se razvijaju. Dok su geografija i sektor i dalje važni faktori u proceni finansijskih izgleda kompanija, vidimo da veličina preduzeća  ima mnogo veći uticaj na njihov nivo "nevolje". Izgleda da postoji rastući disparitet između malih i velikih preduzeća, pri čemu su manje kompanije najteže pogođene rastućim kamatnim stopama i izazovima likvidnosti. Oni koji su na ivici refinansiranja to najoštrije osećaju. Dok se veće kompanije suočavaju sa istim tržišnim uslovima, oni imaju tendenciju da imaju koristi od raznovrsnijih opcija finansiranja i veće rezerve likvidnosti, pružajući im veću fleksibilnost u upravljanju svojim strukturama kapitala - poručuju iz kompanije koja je radila izveštaj.

Koji evropski sektori se suočavaju sa najvećim problemima?

Endrju Vilkinson, viši evropski partner za restrukturiranje Veil-ove prakse za restrukturiranje u Londonu, takođe je rekao u saopštenju za javnost:

- Iako neki sektori pokazuju znake oporavka, nivoi nevolja su i dalje relativno visoki. Sa trenutnim makroekonomskim pokazateljima koji predstavljaju nijansiraniju sliku od prethodnih predviđanja, možemo očekivati da će kapitalno intenzivna i visoko zadužena preduzeća nastaviti da osećaju pritisak. Oni koji posluju u sektoru industrije, maloprodaje i nekretnina snose najveći teret ovih pritisaka. Preduzeća koja su u stanju da prilagode svoje strategije kapitalnih investicija bolje će prebroditi oluju.

Sektor nekretnina je onaj koji doživljava najveću nevolju na celom kontinentu, uglavnom zbog pada vrednosti imovine i problema sa refinansiranjem. Štaviše, sve više dugovane firme za nekretnine i nekretnine bore se da servisiraju svoj dug, ostavljajući malo raspoloživog kapitala za nove investicije ili tekuće projekte.

Industrijski sektor je video porast nivoa nevolja u poređenju sa prethodnim kvartalom, uglavnom zbog tekućeg haosa u lancu snabdevanja izazvanog napadima Huti u Crvenom moru. To je dovelo do toga da nekoliko brodova mora da putuje oko afričkog kontinenta, dodajući tako značajno vreme i kašnjenja putovanjima. To je dovelo do toga da je nekoliko evropskih kompanija obustavilo proizvodnju određene robe, zbog nedostatka ključnih delova i ulaznih materijala. Nemački industrijski sektor posebno pati, jer se nemačka ekonomija već smatra bolesnim čovekom Evrope.

Slično tome, potrošački i maloprodajni sektor takođe značajno zaostaju, pošto domaćinstva zatežu kese, zbog krize troškova života i rasta kirija i hipoteka. Mlađi ljudi se takođe zadužuju više nego ikad, što im ostavlja znatno manji raspoloživi prihod za trošenje na više ili luksuzne stvari. Nekoliko velikih preduzeća u Velikoj Britaniji i Evropi takođe se suočilo sa nizom tehnoloških problema i nesolventnosti u poslednjih nekoliko meseci.

Kakve su prognoze za ovu godinu?

- Postoji zabrinutost za potencijalnu recesiju, sa rizikom od pada ekonomske proizvodnje početkom 2024. Nemački industrijski sektor je posebno opterećen visokim kamatnim stopama, deficitom kvalifikovane radne snage i opsežnim propisima, što dovodi do više nelikvidnosti. Međutim, znaci ublažavanja inflacije, stabilna nezaposlenost i niski troškovi energije daju određeni optimizam za oporavak u narednoj godini - istakao je Vejl, partner i jedan od suosnivača.

Slično tome, francuska preduzeća beleže iznad prosečne nivoe nevolja već skoro godinu dana, zbog kršenja likvidnosti, kao i pada investicija. Apetit za rizikom je takođe znatno patio, dok je ekonomski rast takođe mirovao. Činilo se da je poverenje potrošača poraslo u poslednjih nekoliko meseci, međutim, od februara, i ovo je drastično, gurnuto naniže uglavnom zbog slabljenja maloprodaje.

Čini se da u Velikoj Britaniji ide bolje, a nivoi korporativnih nevolja donekle usporavaju, nastavljajući trend iz poslednjeg kvartala. Međutim, preduzeća nastavljaju da se suočavaju sa većim troškovima zaduživanja i skupljim dugom, kao rezultat konstantno podizanja kamatnih stopa. Uslovi refinansiranja su takođe postali stroži, što je dovelo do manje potražnje.

Ipak, moglo bi doći do promene, pošto se inflacija konačno čini da opada, a tržište rada se pokazalo otpornijim nego što se ranije očekivalo, prenosi Euronews.

S druge strane, čini se da Italija i Španija pozitivno gledaju na gore, a nivoi "nevolja" prilično značajno opadaju. Očekivanja rasta i ekspanzije za ove dve zemlje u narednoj godini su takođe bolja u odnosu na druga evropska tržišta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>