• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

AmCham: Nastavak reformi digitalizacije i zelena agenda prioriteti nove Vlade

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na vrhu digitalne agende AmCham-a je i sajber bezbednost kroz primenu visokih međunarodnih standarda informacione bezbednosti i planova oporavka od katastrofa

  • 1
Stefan Lazarević, Predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Stefan Lazarević, Predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham)/ Foto: Promo/ AmCham

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) saopštila je danas da očekuje da će nova Vlada Srbije, pre svega odgovornom ekonomskom i fiskalnom politikom, kao i jasnim fokusom na sistemske i strukturne reforme, nastaviti sa aktivnostima na suzbijanju efekata krize i unapređenju privrednog ambijenta.

Kako se navodi, predsednik AmCham-a Stefan Lazarević, rekao je da će ta komora u sprovođenju ovih reformi i u narednom periodu pružati podršku Vladi Srbije, jer čvrsto veruje da je to jedini put da se stvori atraktivan ambijent za nove investicije, veće zapošljavanje i bolji standard građana Srbije.

On je kazao da je u skladu sa tim ciljem, Upravni odbor AmCham-a definisao prioritetne oblasti za koje smatraju da mogu da doprinesu kreiranju modernog i atraktivnog poslovnog ambijenta u Srbiji, zasnovanog na predvidivosti, transparetnosti i konkurentnosti.

- To su, pre svega dalja digitalna transformacija javne uprave, dosledno sprovođenje zelene agende za čistu i energetski efikasnu Srbiju, unapređenje sistema zdravstvene zaštite, predvidivo i stabilno fiskalno okruženje, uz ekonomsko povezivanje sa fokusom na dalje integracije u jedinstveno tržište EU - rekao je Lazarević.

U saopštenju se navodi da je digitalizacija uslov za brže, jeftinije i efikasnije funkcionisanje privrede i društva i da se zato AmCham zalaže za ubrzanu digitalnu transformaciju javne uprave, pre svega povećanje efikasnosti administrativnih procedura, priznavanje e-dokumenta i potpisa od strane svih institucija.

Ovo poslovno udruženje se zalaže i za uvođenje ePisarnice za elektronsku razmenu dokumenata i usluga kao što su eSud, eZdravstvo, Nacionalni jednošalterski sistem, eProstor, kao i razvoj moderne infrastrukture kao preduslova za uvođenje i razvoj 5G tehnologija.

Na vrhu digitalne agende AmCham-a je i sajber bezbednost kroz primenu visokih međunarodnih standarda informacione bezbednosti i planova oporavka od katastrofa, kao i oslanjanje na moderne cloud tehnologije, koje bi omogućile visok nivo pouzdanosti čuvanja kopija podataka.

AmCham smatra i da je za unapređenje poslovnog okruženja važno dosledno sprovođenje zelene agende, a tu se pre svega misli na ulaganje u izgradnju kapaciteta elektroenergetskog sistema, sa ciljem diversifikacije izvora električne energije i povećanja udela obnovljivih izvora energije, kao i razvoja kapaciteta za skladištenje i isporuku proizvedene energije do potrošača.

Ističe se da je bitno i odgovorno uvođenje depozitnog sistema za efikasno upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, što podrazumeva da troškove upravljanja ambalažnim otpadom snose oni koji ga stvaraju, a to utiče na smanjenje opterećenja poreskih obveznika, a smanjuju se i troškovi opština i gradova.

Neophodan je i efikasan i dobro organizovan zdravstveni sistem zasnovan na sinergiji javnog i privatnog sektora.

- Na prvom mestu, neophodno je optimizovati administrativne procedure, modernizovati regulativu da prepozna i iskoristi prednosti digitalizacije u zdravstvu, ali i sagledati kako sredstva prikupljena od obaveznog osiguranja mogu da se koriste, pre svega po pitanju uvođenja novih efikasnijih terapija i usluga za koje postoje liste čekanja - navodi se.

Članice AmCham-a zalažu se i za izmene i dopune Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima kako bi bilo omogućeno da se klinička ispitivanja, izdavanje dozvola i svi drugi postupci u vezi sa lekovima sprovode efikasnije.

Jedan od ključnih parametara za potencijalne investitore prilikom donošenja odluka o investiranju, kako smatra AmCham je i predvidivost poreskog sistema i parafiskalnih opterećenja, te je stoga potrebno smanjiti parafiskalno opterećenje i uspostaviti efikasnu poresku administraciju.

Na vrhu prioriteta članica AmCham-a su i borba protiv sive ekonomije i savremeni inspekcijski nadzor za suzbijanje nedozvoljene trgovine.

Dodaje se da su i dobri ekonomski odnosi sa SAD-om, uz regionalne i evropske integracije, preduslov su za privlačenje novih i održavanje postojećih investicija.

- Zapadni Balkan region je velikih ekonomskih potencijala i cilj regionalnog povezivanja je razvoj tržišta na kome će se roba, usluge, kapital i kvalifikovana radna snaga kretati neometano. Stvaranjem jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora, sadašnji i potencijalni investitori dobiće pristup mnogo većem tržištu -  piše u saopštenju.

U predstojećem periodu, kako se dodaje predstoji rad na smanjenju regionalnih barijera u trgovini, odnosno usklađivanje sa pravilima EU i međusobno priznavanje, zatim priznavanje EU izveštaja i sertifikata u Srbiji i pristup jedinstvenom tržištu (ACAA), "jednošalterski sistem" i elektronska carina.

U saopštenju se ističe i da AmCham pozdravlja imenovanje nove Vlade Srbije i čestita premijeru Milošu Vučeviću, na mandatu, kao i ministarkama i ministrima novog saziva.

Podseća se da je AmCham Srbija poslovno udruženje koje okuplja više od 260 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u prethodnoj godini ostvarile više od 20,2 milijaradi evra prometa i koje zapošljavaju 112.000 građana Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kada se spoje snovi i vizija nastaju velike stvari: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>