• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đedović Handanović: Za Srbiju važna saradnja sa francuskom kompanijom u energetskoj tranziciji

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom nedavne posete predsednika Srbije Francuskoj, potpisan je Memorandum o razumevanju kojim je uspostavljen okvir za dugoročan dijalog i saradnju u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama

  • 0
Dubravka Đedović Handanović Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa Janom Ginarom, direktorom za razvoj tržišta centralne i istočne Evrope francuske kompanije EDF, o saradnji u oblasti hidroenergije i nuklearne energije.

"Tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, potpisan je Memorandum o razumevanju kojim je uspostavljen okvir za dugoročan dijalog i saradnju u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama. Ovaj Memorandum otvorio je vrata za nova ulaganja u proizvodne kapacitete u hidroenergetici dok je EDF pokazao interesovanje da, u saradnji sa „Elektroprivredom Srbije”, gradi nove i revitalizuje postrojeće hidroelektrane. Formiraćemo zajedničke timove za saradnju u oblasti hidroenergije u kojima možemo raditi na pripremi studija izvodljivosti za pojedinačne projekte”, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je podsetila da je zahvaljujući potpisanom Memorandumu uspostavljen okvir za saradnju u oblasti nuklearne energije.

"Time se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF-om u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoja stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja. Već smo angažovani na identifikaciji stručnih kadrova u zemlji i inostranstvu koji bi mogli da kvalifikovano analiziraju i pripremaju ulazak naše zemlje u civilni nuklearni program, dok ćemo uskoro organizovati i prve stručne posete našim fakultetima i naučnim institucijama iz Francuske”, rekla je ministarka.

Jan Ginar je istakao da kompanija EDF dugoročno želi da sarađuje sa Srbijom na projektima u oblasti energetske tranzicije, imajući u vidu njihovo iskustvo i ekspertizu u toj oblasti.

Ukazao je da potpisani Memorandum o razumevanju predstavlja osnovu te saradnje sa Srbijom i da je formirana radna grupa sa EPS-om u kojoj se razmenjuju podaci kako bi se sagledali konkretni projekti.

(Telegraf.rs)

Video: Đedović: U havariji u Kolubari nema povređenih, nije ugroženo snabdevanje strujom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>