• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tržište Gabona otvoreno za srpske kompanije: Ponuda za izgradnju auto-puteva

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na sastanku u Privrednoj komori Srbije bilo je reči o mogućnosti saradnje i poslovima koje srpske kompanije rade u Gabonu

  • 1
goran vesić, Gabon Foto: Predrag Mitić/MGSI

Tržište Gabona otvoreno je za srpske kompanije, koje su dobile ponudu da u toj afričkoj zemlji grade auto-puteve, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić nakon razgovora sa ministrom javnih radova Gabona Flavijenom Nzoduom.

Na sastanku u Privrednoj komori Srbije bilo je reči o mogućnosti saradnje i poslovima koje srpske kompanije rade u Gabonu.

Vesić je istakao da je važno što je Gabon odlučio da se otvori prema Srbiji.

- Ministar Nzodu nam je predstavio potrebe Gabona, a to je izgradnja auto-puteva, stambenih naselja, otvorene kišne kanalizacije, vladinih kompleksa zgrada... Nastavićemo komunikaciju, kako bi u narednih nekoliko meseci jedna delegacija srpskih kompanija, na čelu sa mnom i predsednikom PKS Markom Čadežom posetila Gabon i razgovarala o konkretizaciji saradnje - rekao je Vesić.

Time se, kaže, srpske kompanije, praktično vraćaju na staro tržište, gde su nekada jugoslovenske firme, poput Autoputa i Energoprojekta, radile na brojim projektima. To je tržište na koje možemo lako da se vratimo, jer je trenutak da naše kompanije iz oblasti infrastrukture prenesu znanje koje su stekle u našoj zemlji", rekao je Vesić.

On je zahvalio Gabonu na pruženoj šansi, koju će Srbija znati da iskoristi.

Dodao je da će, kada Srbija bude otvorila Ambasadu u Gabonu, u njoj biti i predstavništvo PKS, kao mesto za okupljanje srpskih kompanije koje će raditi u toj zemlji.

Ministar javnih radova Gabona Flavijen Nzodu zahvalio je ministru Vesiću na gostoprimstvu ističući da su Srbija i Gabon višedecenijski prijatelji.

- Zaključili smo da Gabon prilično zaostaje u razvoju infarstrukture, posebno drumske. Zato smo i došli u Srbiju, koja je stari prijatelj Gabona. Istorija to i potvrđuje, jer je '70-ih godina bilo mnogo srpkih preduzeća koja su na impresivan način, stručno, u našoj zemlji gradili puteve, naselja - rekao je Nzodu.

Dodao je da je tokom posete Beogradu, u delegaciji na čelu sa premijerom Gabona, saznao i da je bivša Jugoslavija bila i suosnivač prve afričke banke, zbog čega je izrazio zadovoljstvo.

- Nismo se prevarili kada smo se okrenuli ka Srbiji, starom prijatelju - dodao je on.

Pozvao je ministra Vesića da poseti Gabon gde je, kaže, uvek dobrodošao.

- Ovo je trenutak da pređemo sa reči na delu, u duhu razgovora dva premijera. Napravićemo Mešoviti komitet, kako bismo stavili na papir sve mogućnosti za saradnju Gabona i Srbije, posebno u oblasti infrastrukture. Srbi su nam izgradili puteve, srpska preduzeća su dobrodošla u Gabon.

Vi ste nama potrebni, trebate nam i dođite da još jednom potvrdite sve dobro što ste učinli u Gabonu. Neka se naša saradnja ponovo izrodi, sa velikom dinamikom. Narod Gabona vas čeka - poručio je Nzodu ministru Vesiću.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>