• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neki programeri veštačke inteligencije nisu prihvatili odbijanje glumice: Skarlet ima ozbiljan razlog za tužbu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi su zabrinuti zbog brzine kojom tehnološke kompanije grade i puštaju AI alate u javnost

  • 1
Joaquin Phoenix, HER Foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Još u septembru, Skarlet Johanson, koja je igrala složenu pomoćnicu veštačke inteligencije u filmu "Her" iz 2013. godine, dobila je zahtev od generalnog direktora OpenAI-a, Sema Altmana. Naime, on je želeo je da angažuje da oglašava najnoviji ChatGPT model svoje kompanije, "Ski", ali ona na to nije pristala. Nekoliko meseci kasnije, samo nekoliko dana pre lansiranja proizvoda, zamolio ju je da preispita svoju odluku, ali pre nego što je imala priliku da kaže "ne" drugi put, OpenAI je izdao novi model sa glasom koji je zvučao neverovatno slično njenom.

Debi veštačke inteligencije bio je i zapanjujuće jeziv, kako mnogi navode. Naime, zapanjujuće zbog očigledne sofisticiranosti bota i ljudskih kvaliteta, i zastrašujuće s obzirom na to koliko je neprijatno koketljivo zvučalo, kao karikatura fantazije kompjuterskog programera.

Sada, pravni stručnjaci kažu da bi Johansonova mogla imati moćnu i kredibilnu tužbu na sudu ako odluči da tuži, ukazujući na dug niz prošlih slučajeva koji bi mogli dovesti do značajne štete za jednu od vodećih svetskih kompanija sa veštačkom inteligencijom i pokrenuti pitanja o industriji spremnost da se nosi sa mnogim neurednim komplikacijama AI, prenosi CNN.

Naime, glumica se svakako brzo obratila advokatu, gde je navela da je šokirana i ljuta upravo zbog njenog "pozajmljenog" glasa, i to bez njene dozvole.

Što se tiče veštačke inteligencije, mnogi su zabrinuti zbog brzine kojom tehnološke kompanije grade i puštaju AI alate u javnost, sa naizgled malo obzira na intelektualnu svojinu i zabrinutost za bezbednost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    29. maj 2024 | 12:06

    Ovo je klasična zloupotreba lika i dela poznate glumice, sreća pa veštačka inteligencija još uvek ne može da zameni sudije, advokate i najbolje sudske tumače kao što je Jasna Filipovic Bojic, pa će dotični odgovarati zbog zloupotreba.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>