• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji umrli, žena i bratić nasledili stan, a sad stiže pomoć advokata: Neće da me isplati a troškovi rastu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Želim da ispoštujem njegovu želju i da ga sačekam, ali to može trajati godinama", istakla je žena

  • 1
Beograđanin mesečno uštedi 600 evra i opet nema za stan Novi Beograd stanovi evri Foto: Telegraf, A. Nalbantjan, Profimedia

Na Reditu osvanula je priča devojke, koja poseduje stan, ali trenutno nema nikakvu korist od toga, već samo troškove. Kako je istakla, ona i brat su ravnopravno podelili stan, koji je nakon njegove smrti pripao njenom bratancu, sa kojim se ne može složiti. Šta joj je činiti i koja su njena prava Telegraf Biznis je proverio sa advokaticom Sonjom Pekić iz istoimene advokatske kancelarije.

- Stan roditelja je ravnopravno podeljen na brata i mene. Nakon smrti brata, njegov deo je pripao njegovom sinu. Ni bratanc ni ja ne živimo u tom stanu. Bratanac nije ni brinuo o ocu, ali to sada nije bitno. Bratanac trenutno nema novca da isplati moj deo, a ne želi da meni proda svoj deo, niti da stan prodamo trecem licu - istakla je devojka.

Kako je rekla, ona želi da ga sačeka da sakupi novac, ali to može trajati godinama.

- Želim da ispoštujem njegovu želju i da ga sačekam, ali to može trajati godinama i to bi značilo da mi nasleđen stan predstavlja samo trošak (režije), pogotovo što bratanac ne želi da se stan izda. Do sada mi je bilo dovoljno samo da režije budu plaćene. Neko mi je rekao da imam pravo na nadoknadu 1/2 kirije, koja bi se dobijala da se stan izdaje. Mozda bi to ubrzalo rešavanje oko prodaje (dela) stana? - istakla je ona.

Advokatica Sonja Pekić je istakla da kao rešenje vidi sudsku prodaju, ali kako je rekla, u tom slučaju zarada je manja.

- Ako on živi u njenom delu stana, trebalo bi da joj plaća pola iznosa od kirije koja bi iznosila po toj nekoj tržišnoj vrednost. Ipak, ako on ne živi u stanu, po zakonu, on joj ne mora plaćati kiriju. U slučaju da ne mogu da se odgovore, opcija jeste sudska prodaja. Pokreće se tužba sudu, ali to nije najidealnije rešenje, jer obučno iznos koji se dobije u okviru te sudske prodaje bude manji, nego da prodaju nekom kupcu redovno. U ovom slučaju je najbolje rešenje da jedno lice isplati drugo, ili da zajedno prodaju trećem licu, ali ako ništa od toga ne može, jedino rešenje je sudska prodaja - pojašnjavaju iz advokatske kancelarije Pekić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. maj 2024 | 15:03

    " žena i bratić" - А на српском, чик погодите!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>