• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Projekat za izgradnju elektroenergetske infrastrukture u sklopu EXPO vredan 25 miliona evra

V. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Radovi započeti polovinom aprila a projekat podrazumeva rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju potpuno nove trase

  • 0
Dubravka Đedović Handanović Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture neophodne za priključenje i funkcionisanja objekata za svetsku izložbu Ekspo 2027.

Projekti koje za ovu potrebu realizuje Elektromreža Srbije podrazumevaju izgradnju novih nadzemnih dalekovoda, visokonaponskih podzemnih kablova, kao i rekonstrukciju i adaptaciju postojećih dalekovoda.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je za Tanjug da su radovi započeti polovinom aprila, a da je vrednost projekta gotovo 25 miliona evra.

Đedović Handanović je istakla da bez električne energije i napajanja neće biti moguće imati sve planirane sadržaje za predstojeću izložbu.

- A oni su mnogobrojni, od samog kompleksa Ekspo do Nacionalnog stadiona i svih novih korisnika koji će biti u ovom delu Beograda. Ekspo je izuzetna prilika za sve nas i očekujemo da tada Srbija zaista postane centar sveta i Evrope. Očekujemo posetioce iz više od 100 zemalja i više od tri miliona ljudi koji će tada ići ka Beogradu - kazala je Đedović Handanović.

Istakla je da je neophodno da se radovi odvijaju odgovarajućom dinamikom, kao i da se ishoduju dozvole za radove koji tek treba da počnu.

- Potrebno je da se završe javne nabavke, kako bi radovi počeli u prvom kvartalu naredne godine i kako bi sve bilo gotovo na vreme - rekla je Đedović.

Ministarka dodaje da će tržni centar Euroasia biti pušten u rad u narednih par meseci, te da će zahvaljujući naporima EMS-a imati stabilno napajanje električnom energijom.

- Znači mnogo pre nego što će biti završena izložba Ekspo, a naravno i ceo ovaj deo Novog Beograda i Surčina će imati stabilnije napajanje električnom energijom. I to je važno za sve građane u Beogradu, ne samo za buduće Ekspo korisnike. Ovo je samo mali deo radova što se tiče energetskog sistema - rekla je ona.

Đedović Handanović ističe da se u okviru energetskog sistema, a u okviru projekta Ekspo, planira mnogo projekata.

- Od toga da završimo vetropark Kostolac do toga da završimo proširenje Banatskog dvora - naših gasnih skladišta. Zatim da završimo naftovod Srbija - Mađarska, ali i gasne interkonekcije sa Rumunijom i Severnom Makedonijom. To će naravno zavisiti od naših suseda, ali mi smo sa njima u razgovorima da započnemo jednim delom i završimo značajan broj novih samobalansirajućih solarnih elektrana u portfoliju Elektroprivrede Srbije, da 70.000 domaćinstava dobije subvencije za energetsku efikasnost - naglasila je Đedović Handanović.

Podseća da u projektu podizanje energetske efikasnosti učestvuju i javni objekti, među kojima je 26 zgrada širom Beograda.

- One će biti energetski sanirane i promeniće izgled našeg glavnog grada, ali i više od 250 rezidencijalnih zgrada koje su se prijavile na poslednji poziv za rekonstrukciju fasada. To će sve značajno doprineti da Beograd izgleda potpuno drugačije, a naravno sve to neće biti moguće bez stabilnog napajanja eneregijom i zbog toga su ovi radovi Elektromreže Srbije značajni - zaključila je ministarka.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić istakla je da je ponosna što je kompanija u prilici da svojim savremenim tehnikama i stručnim znanjem doprinese razvoju visokonaponskih vodova u urbanim zonama.

- Kao što ste videli, ovaj projekat od 25 miliona evra podrazumeva rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju potpuno nove trase. Razvijamo ga u tri faze. Prva faza je otpočela 19. aprila, a danas ste videli prvi temelj prvog stuba - rekla je Matejić.

U pitanju je, kako kaže, izgradnja potpuno novog dvosistemskog dalekovoda 2x110 kV kojim će se postojeći dalekovod 104/2 uvesti u buduću transformatorsku stanicu Beograd 44 u Surčinu.

- Na dužini od sedam i po kilometara biće izgrađeno 29 stubova, dok će se na postojećem dalekovodu 104/2 obaviti rekonstrukcija devet stubova, kao i adpatacija jednog sistema faznih provodnika u dužini do pet kilometara, uz zamenu dva stuba - rekla je Matejićeva.

Uz priključenje TS Beograd 44, ovaj dalekovod će omogućiti i priključenje TS Beograd 58 - Nacionalni stadion - a stvoriće i uslove za rasterećenje postojeće TS Beograd 9, kao i za priključenje novih potrošača na području Surčina i šire.

- Vrednost ovih radova je veća od 13 miliona evra, a završetak radova se očekuje početkom 2026. godinem - kazala je Matejićeva.

Dodaje da je u planu projekat izgradnje dva kablovska voda 110 kV od TS Beograd 44 do TS Nacionalni stadion, dužine dva puta po četiri kilometra.

-Procenjena vrednost te investicije je oko sedam miliona evra - rekla je Matejićeva.

Istakla je da će se dodatna sigurnost snabdevanja obezbediti dvostranim napajanjem i to sa druge strane Save, realizacijom projekta rekonstrukcije dalekovoda 104/1 od TS Beograd 2 do TS Beograd 32.

- Uz to, ova investicija će omogućiti stabilno napajanje i postojećih trafostanica TS Beograd 32 i TS Beograd 2, planirane distributivne trafostanice u blizini Makiškog polja, kao i TS Beograd 49 - Aerodrom. Vrednost ovog segmenta je gotovo pet miliona evra - rekla je Matejićeva.

Naglasila je da je srećna što je EMS deo projekta, koji će, kako kaže, transformisati Srbiju.

- Raduje nas što imamo priliku da damo svoj doprinos - zaključila je Matejićeva.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vučić poručio da dok se on pita, neće biti skraćenja radnog vremena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>