• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istorijski zakon: Ova država u SAD će tražiti novčanu reparaciju za štetu nastalu zbog klimatskih promena

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kompanije koje se smatraju odgovornim za ekstremnu emisiju gasova staklene bašte sada će biti i finansijski odgovorne

  • 0
Vermont Foto: Shutterstock/Mike Hardiman

Vermont je postao prva američka država koja je donela zakon kojim se od kompanija za fosilna goriva zahteva da plate deo štete izazvane klimatskim promenama nakon što je država pretrpela katastrofalne letnje poplave i štetu od drugih ekstremnih vremenskih uslova.

Republikanski guverner Fil Skot dozvolio je da predlog zakona postane zakon bez njegovog potpisa krajem prošle nedelje, rekavši da je veoma zabrinut zbog troškova i ishoda male države koja će sama krenuti protiv velikih kompanija u onome što će verovatno biti iscrpljujuća pravna borba. Ipak, on je priznao da razume da nešto mora da se uradi kako bi se rešio problem klimatskih promena.

- Razumem želju da se traže sredstva za ublažavanje efekata klimatskih promena koje su nanele štetu našoj državi na toliko načina - napisao je Skot, umereni republikanac, u pismu poslanicima.

Popularni guverner koji je nedavno najavio da se kandiduje za ponovni izbor na peti dvogodišnji mandat, bio je u sukobu sa zakonodavnim telom pod kontrolom demokrata, za koje je rekao da nisu izbalansirani.

Zagovornici očuvanja životne sredine očekivali da će guverner da stavi veto na predlog zakona, međutim,  on je ipak dozvolio njegovo usvajanje. Skot je pisao poslanicima da ga teši da je Agencija za prirodne resurse dužna da podnese izveštaj zakonodavnom telu o izvodljivosti tog napora.

Poplave u julu prošle godine od obilnih kiša preplavile su glavni grad Vermonta, Montpelje, obližnji grad Bare, neke zajednice u južnom Vermontu i uništile kuće i odnele puteve u ruralnoj državi.

Neki su ovo videli kao najgoru prirodnu katastrofu u državi od poplave 1927. godine koja je ubila desetine ljudi i izazvala široko rasprostranjena razaranja. Trebali su meseci da se preduzeća, od restorana do prodavnica, obnove, gubeći letnju, pa čak i jesenju sezonu. Nekoliko ih je tek nedavno ponovo otvoreno, dok je veliki broj vlasnika kuća ostao sa razorenim domovima i tako dočekao hladnu sezonu.

Prema zakonu, državni blagajnik Vermonta, u konsultaciji sa Agencijom za prirodne resurse, dostaviće izveštaj do 15. januara 2026. godine o ukupnim troškovima koje su snosili stanovnici ove države i kao i sama država od emisije gasova staklene bašte od 1. januara 1995. godine, do 31. decembra 2024. godine.

Procena će sagledati efekte na javno zdravlje, prirodne resurse, poljoprivredu, ekonomski razvoj, stanovanje i druge oblasti. Država bi koristila federalne podatke da odredi količinu gasova staklene bašte koja se pripisuje kompanijama za fosilna goriva.

Model plaćanja se odnosi na zagađivače i utiče na kompanije koje se bave trgovinom ili poslovima vađenja fosilnih goriva ili rafinacije sirove nafte, a koji se pripisuju više od 1 milijarde metričkih tona emisija gasova staklene bašte tokom vremenskog perioda koji pokriva izveštaj.

Država bi mogla da koristi dobijena sredstva za stvari kao što je unapređenje sistema za dreniranje poplavjenih područja, unapređenje puteva, mostova i železničkih pruga, premeštanje, podizanje ili rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izrada energetski efikasne atmosferske nadogradnje javnih i privatnih zgrada. Napravljen je po uzoru na savezni Superfond program za čišćenje zagađenja.

- Predugo su džinovske kompanije za fosilna goriva svesno "palile šibicu" klimatskih poremećaja, a da od njih nije bilo zahtevano da urade nešto da ugase požar. Konačno, možda će po prvi put bilo gde, Vermont smatrati i finansijski odgovornim kompanije koje su najviše odgovorne za poplave, požare i toplotne talase izazvane klimatski promenama -  rekao je u saopštenju Pol Berns, izvršni direktor Vermontske istraživačke grupe javnog interesa, prenosi AP.

Merilend, Masačusets i Njujork razmatraju slične mere.

Američki institut za naftu, najveća grupa za lobiranje za industriju nafte i gasa, rekao je da je izuzetno zabrinut zbog toga što zakon "retroaktivno nameće troškove i odgovornost za prethodne aktivnosti koje su bile legalne, krše jednaku zaštitu i pravo na pravni proces tako što kompanije smatraju odgovornim za radnje društva u celini, koji je takođe predupređen federalnim zakonom.

- Ova nova kaznena nadoknada predstavlja još jedan korak u koordinisanoj kampanji za podrivanje energetske prednosti Amerike i prednosti ekonomske i nacionalne bezbednosti koje ona pruža - rekao je portparol Skot Lauerman u saopštenju u petak.

Zakonodavci Vermonta znaju da će se država suočiti sa pravnim izazovima, ali guverner brine o troškovima i šta to znači za druge države ako Vermont ne uspe.

Državni poslanik Martin LaLonde, član demokratske partije i advokat, veruje da Vermont ima solidan pravni slučaj. Zakonodavci su blisko sarađivali sa mnogim pravnim stručnjacima u izradi zakona, rekao je on u saopštenju.

- Ono što je najvažnije, ulozi i troškovi su previsoki za stanovnike Vermont da bi se korporacije koje su izazvale "nered" oslobodile njihove obaveze da pomognu u čišćenju - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>