• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje: Na ovim mestima će biti jako teško kupiti prvu nekretninu, ipak postoji jedan izuzetak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene stambenih nekretnina ove godine će porasti za više od četiri odsto na većini velikih tržišta

  • 0
Zgrada stanovi kljucevi od stana kuće Foto-ilustracija: Pixabay

Stambena kriza u grupi jakih ekonomija otežaće povećanje ponude pristupačnog stambenog prostora u narednim godinama, a vlade moraju da preduzmu odlučnije mere kako bi se uhvatile u koštac sa ovim problemom, pokazala je anketa Rojtersa među stručnjacima iz sektora nekretnina.

Cene stambenih nekretnina ove godine će porasti za više od četiri odsto na većini velikih tržišta zbog nedovoljne ponude i očekivanja da će centralne banke uskoro smanjiti kamatne stope. Predviđena stopa rasta je relativno skromna jer su cene nekretnina već veoma visoke.

Istraživanje je takođe pokazalo da će cene stambenih nekretnina nastaviti da rastu na svih sedam glavnih tržišta obuhvaćenih istraživanjem, sa izuzetkom Nemačke. Rojters je sproveo istraživanje od 9. do 30. maja na tržištima u SAD, Kanadi, Britaniji, Nemačkoj, Indiji, Australiji i Novom Zelandu.

Problemi sa kupovinom prve nekretnine

Akutna nestašica pristupačne stambene imovine koja se prvi put koristi je višegodišnji problem koji se dodatno produbio tokom pandemije Covid-19 i malo je verovatno da će biti rešen u skorije vreme, kažu stručnjaci u anketi Rojtersa.

Ovo navodi na zaključak da će većina novih kupaca kuća morati da prikupi više novca ili da odloži kupovinu dok ne budu imali dovoljno novca za depozit.

Velika većina analitičara, njih 93 odsto, smatra da će ponuda povoljnih stanova zaostati za potražnjom, a više od trećine očekuje i pad potražnje.

Preostalih sedam odsto očekuje da će ponuda premašiti tražnju, ali niko od njih ne predviđa da će jaz biti značajan.

(Telegraf Biznis)

Video: Kada se spoje snovi i vizija nastaju velike stvari: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>