• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od početka godine učesnici Javnog poziva pronašli su svoj dom u 73 sela: Kupljeno 100 kuća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojvodina prednjači po broju kupljenih kuća

  • 0
Selo, Vojvodina Foto: Shutterstock/Jana Milin

Ministarstvo za brigu o selu otvorilo je u januaru Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Zainteresovani mogu slati svoje prijave, u skladu sa kriterijumima i uslovima, do utroška sredstava a najkasnije do 1. novembra.

Od otvaranja ovogodišnjeg javnog konkursa, održana je jedna Komisija na kojoj je odobreno 100 novih kuća posle čega su sa novim vlsnicima potpisani ugovori.

U skladu sa kriterijumima Javnog konkursa, maksimalni iznos koji podnosioci zahteva mogu dobiti je 1,2 miliona dinara. Kupac potom sam traži kuću koja je na prodaju posle čega proceduru nastavlja sa jedinicom lokalne samouprave na čijoj teritoriji se kuća nalazi.

U okviru Programa naseljavanja napuštenih seoskih kuća Ministarstva za brigu o selu, koji traje već četiri godine, kupljeno je blizu 3.000 kuća u kojima je svoj doma pronašlo više od 12.000 odraslih i dece, navode iz Ministarstva.

Ove godine zainteresovane porodice su našle svoja gazdinstva u 73 sela a najveća kuća je površine 228 metara kvadratnih sa oko

30 ari placa i nalazi se u Begejcima kod Žitišta.

U selu Torak nalazi se najjeftinija kuća koja je koštala 399 hiljade dinara. Površine je 64 metara kvadratnih i ima 7 ari placa.

Selo sa najviše prodatih kuća bilo je Tovariševo u Kanjiži, gde su četiri porodice pronašle svoj novi dom.

Od početka Programa, jedna trećina podnosioca zahteva prešla je da živi na selu dok je prosek godina 29.8. Vojvodina prednjači po broju kupljenih kuća jer  ih Zapadnobački okrug ima najviše, i to 442.

Na jugu Srbije Pirot je na prvom mestu sa 80 useljenih kuća.

Rekorder po broju dodeljenih kuća među selima je Bačko Petrovo Selo sa 84 kuće, a na jugu u selu Željuša, opština Dimitrovgrad sa 14.

U centralnoj Srbiji prvi po broju kuća je Pomoravski okrug gde je u Paraćinu kupljeno 29 kuća.

Porodice koje su se preselile na selo uglavnom se bave ratarskom, voćarskom i povrtarsko proizvodnjom, ali i stočarstvom

(Telegraf Biznis)

Video: Kada se spoje snovi i vizija nastaju velike stvari: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>