• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar informisanja nakon posete DATA centru u Kragujevcu: "Imao sam priliku da zakoračim u budućnost"

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

I, verujte mi, deluje savršeno, rekao je Ristić

  • 0
Srbija Beograd lokalni izbori 2024 Dejan Ristić Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić tokom prve posete državnom DATA centru u Kragujevcu upoznao se sa njegovim potencijalima i novim razvojnim projektima i ocenio da treba još više pažnje da se posveti IT tehnologijama i razvoju digitalne agende, a posebno kancelariji i državnom DATA centru.

- Ne možete, a da ne budete ponosni kada dođete u državni DATA centar i kada vidite šta je sve urađeno u izuzetno kratkom roku i koliko je Srbija u svega desetak godina uznapredovala u razvoju IT tehnologije i čitave digitalne agende - rekao je Ristić u Kragujevcu i dodao da to uliva nadu da će rast i razvoj Srbije biti još intenzivniji i bolji.

Ristić je napomenuo da sve to utiče na kvalitet života građana i dalji privredni razvoj Srbije, na repozicioniranje i rebrendiranje Srbije.

- Danas kada kažete da dolazite iz Srbije a komunicirate sa IT sektorom to se doživljava sa velikim poštovanjem i sa divljenjem za sve ono što je jedna mala evropska država kakva je Srbija u izuzetno kratkom vremenskom roku uspela da postigne. Imamo apsolutno razloga da budemo ponosni i moramo mnogo više pažnje da posvetimo IT tehnologijama i razvoju digitalne agende sveukupno, a posebno kancelariji i državnom DATA centru i u ovim i u budućim kapacitetima jer se uveliko radi na proširenju kapaciteta - poručio je Ristić.

Ristić je rekao da će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, ne samo nastaviti da podržava aktivnosti kancelarije i državnog DATA centra, već će se potruditi zajedno sa kancelarijom i drugim činiocima da u što kraćem roku upozna građane sa svim onim što im olakšava svakodnevicu i što im čini život jednostavniji i kvalitetniji.

- U tom smislu mislim da imamo apsolutno razloga da u budućnost gledamo sa optimizmom, a, evo, upravo sam imao prilike da zakoračim u tu budućnost. I, verujte mi, deluje savršeno - rekao je Ristić.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i e-Upravu Milan Latinović rekao je da se namerava da se u narednom periodu, u okviru programa Srbija 2020-2027, proširi kapacitet ovog DATA centra, da se praktično utrostruči kapacitet.

- Planiramo da pored super kompjutera koji smo nabavili pre dve godine, takođe u okviru programa Srbija 2027 nabavimo još dva super kompjutera od kojih je jedan već u proceduri nabavke, ali i da napravimo inovacioni Distrikt koji će biti jedinstven u Srbiji a jedan od nekoliko takvih u Evropi - navodi Latinović.

U ovom trenutku, neki od servisa DATA centra besplatno koristi 2,2 miliona građana Srbije, a stekao je poverenje i mnogih vodećih svetskih kompanija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Primopredaja direktive Adolfa Hitlera za napad na Kraljevinu Jugoslaviju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>